unde se fac teste covid la cerere în sibiu - cât costă

Două întrebări stau pe buzele multor sibieni în această perioadă, și anume „Unde pot face un test pentru coronavirus?” și „Cât costă un test pentru coronavirus?”. Oricine dorește se poate testa, fie la spitalele de stat, fie în clinicile private. Un test PCR pentru COVID-19 costă, la Sibiu, între 280 și 300 lei. 

Douăzeci de state au interzis accesul românilor sau au condiționat intrarea pe teritoriul lor. Multe dintre țări cer prezentarea unui test negativ COVID. În această perioadă, mulți sibieni și-au propus să călătorească, astfel că trebuie să știe că, dacă și-au planificat concediul în Grecia, Austria, Ungaria sau Cipru, pot merge doar dacă prezintă dovada testului negativ.

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu face teste pentru coronavirus la cerere. Sibienii pot solicita să fie testați în două feluri: se pot face atât analize RT-PCR COVID-19, dar și teste pentru determinarea anticorpilor. Astfel, la Pediatrie, analizele RT-PCR COVID-19 se efectuează la prețul de 280 lei. Programările se fac telefonic, la numărul 0269 230 250, iar rezultatele se eliberează în 48 de ore.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Pedatrie Sibiu, Ioana Mătăcuță, în momentul în care o persoană este testată, primește un cod de client care se generează automat atunci când proba intră în lucru. Cu acest cod, persoana testată poate să vizualizeze rezultatul pe site-ul spitalului, la secțiunea portal medical, rezultate analize. Rezultatul poate fi descărcat și printat. De asemenea, există și varianta tipărită a rezultatului, care se poate lua direct de la spital, fiind parafat de medicul care l-a prelucrat.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

La SCJU Sibiu încep testările la cerere de marți. „Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu anunță că, începând de mâine 14 iulie 2020, Laboratorul Clinic de Analize Medicale al unității va efectua la cerere, contra cost, analize RT-PCR COVID-19 la prețul de 300 lei/test, în limita a 25 de testări pe zi. Eliberarea rezultatului se face în maxim 48 de ore, de luni până vineri.

Programările se fac telefonic la 0269 215 050, interior 430, de luni până vineri între orele 11.00-15.00 iar prelevarea probelor va avea loc zilnic între orele 10.00 – 11.00, prin exsudat nazofaringian. Pacienții trebuie să țină cont că prelevarea trebuie realizată înainte de toaletarea cavităţii bucale sau consumarea de alimente sau lichide”, informează Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al SCJU Sibiu.

„În județul Sibiu au fost acreditate de către Ministerul Sănătății în vederea efectuarea testelor pentru Covid-19 laboratoarele Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, motiv pentru care se află publicate pe lista centrelor de testare avizate, de pe site-ul http://www.ms.ro/centre-testare/. Precizăm faptul că în municipiul Sibiu există mai multe laboratoare private care recoltează probe la cerere, fiind prelucrate în centrele acreditate de către M.S., aflate în alte județe. Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu nu are în evidență totalitatea testelor PCR pentru Covid-19 efectuate la cerere, cu excepția rezultatelor pozitive, care sunt incluse în statistica națională”, spune Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.

Clinica Polisano

De la începutul lunii iulie, sibienii se pot testa pentru coronavirus și la Clinicile Polisano. Atât testele RT-PCR, cât și cele serologice de determinare a anticorpilor SARS-CoV-2 IgG pot fi efectuate, la cerere, în punctele de recoltare aferente Clinicii Polisano – MedLife, de către pacienții persoane fizice în următoarele moduri:


  • Prin solicitarea Pachetului Depistare SARS-COV-2 (RT-PCR), beneficiind astfel GRATUIT și de determinarea serologică pentru anticorpii IgG, la prețul de 295 lei.
  • Prin solicitarea determinării serologice pentru anticorpii IgG (Ac anti SARS-COV-2 IgG), odată cu efectuarea oricărei alte analize de sânge, la prețul de 39 lei.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook, prelevarea probelor se face doar pe bază de programare în prealabil, în următoarele puncte de recoltare:

  • Str. Cristian, nr.20, Sibiu, L-V, între 07.00 – 11.00
  • Str. Cloșca, nr.3, Mediaș, L-V, între 07.30 – 11.00

Clinica Synevo

Și la Clinica Synevo de pe Calea Dumbrăvii nr. 17 se fac teste COVID la cerere. Programul de recoltare este următorul Luni – Vineri: 11:00 – 14:00.

„Testele se pot realiza doar cu programare online, fiind prelucrate în Laboratorul Central din Chiajna, dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente de analiză din țară. Rezultatele pot fi accesate online și sunt raportate către autorități, conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), indiferent dacă sunt negative sau pozitive. Timpul de eliberare al rezultatelor este de maximum 72 de ore de la momentul recoltării. Costul unui test Real Time PCR în rețeaua Synevo este de 285 de lei”, spun reprezentanții Synevo într-un comunicat de presă.

Buletinul de analize poate fi eliberat în limba engleză, dacă se face o solicitare în recepție, în momentul recoltării.

Clinica Sante

Clinica Sante face, de asemenea, teste la cerere. Un test RT-PCR SARS-CoV 2 (Diagnostic Molecular) costă 283.5 lei. Prelevările se realizează în ambele centre din Sibiu, și anume strada Turnului, nr. 17 și piața Aurel Vlaicu, nr. 1.

Ce trebuie să știi înainte să faci testul COVID

Prelevarea probelor se face prin exsudat nasofaringian.

Pentru exsudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la patru ore după acestea.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică