solidaritatea sanitara fb
Sursa foto: Federația Solidaritatea Sanitara din Romania/ Facebook

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România anunță proteste în toate județele din țară. Angajații din sănătate ies în stradă și la Sibiu.

„Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 86 de profesioniști decedați până acum la datorie dovedind situația dramatică în care se află această categorie de lucrători”, se arată într-un comunicat de presă al Federației „Solidaritatea Sanitară”. Măsurile de protecție solicitate pentru profesioniști sunt completate de cele privind protecția pacienților, introducerea unui sistem „no-fault” de despăgubire a pacienților și a criteriilor raționale de alocare a resurselor existente constituind exemple în acest sens.

Medicii și asistentele din Sibiu protestează, joi, în fața Prefecturii, între orele 14.00 – 15.00. Manifestarea a fost avizată de primărie.

„Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Municipiul Sibiu a analizat și avizat favorabil cererea formulată de către Sindicatul Solidaritatea Sanitară Sibiu privind organizarea unei acțiuni de protest. Manifestarea se va desfășura în data de 14.01.2021, în fața sediului Instituției Prefectului (strada Andrei Șaguna și strada Mitropoliei), în intervalul orar 14.00-15.00”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”

1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Alături de intervențiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie să includă și următoarele măsuri:
a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării.
b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.
c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
d. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.
e. Limitarea răspunderii profesionale la condițiile create de „noua normalitate”
f. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.
5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.
9. Negocierea anexelor la CCM sector Sănătate.
10. Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns