fbpx

Focar de Pestă Porcină Africană la Vurpăr – Zece porci uciși

813

În data de 03.03.2021, pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcină Africană, în comuna Vurpăr. Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri și a fost adoptată decizia nr 11/03.03.2021, conform căreia acesta s-a aprobat.

  • Localitățile aflate în zona de protecție sunt : Vurpăr.
  • Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de protecție sunt: F.V. 23 Vurpăr, F.V.24 Țichindeal și F.V.38 Alțâna.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Mihăileni, Salcău, Ghijasa de jos, Nocrich, Țichindeal, Hosman, Roșia, Nou și Buia – toate în județul Sibiu.
  • Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de supraveghere sunt: F.V. 23 Vurpăr, F.V.24 Țichindeal si F.V.38 Alțâna.

Animalele ucise, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, nu au fost evaluate și nu s-a întocmit dosarul de despăgubire , datorita faptului ca proprietarii au fost sancționați, datorita mișcărilor de animale efectuate fără documente sanitare-veterinare.

Din totalul de 10 porci, au murit un număr 7 , iar cei 3 de porci din exploatație, rămași în viață, au fost uciși la confirmare, sub supraveghere sanitara veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane.

Procedura de ucidere a animalelor dintr-un focar de PPA trebuie să aibă loc în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009 privind protecţia animalelor în momentul uciderii. Pentru uciderea porcilor din gospodaria suspecta de pestă porcină africană, s-a utilizat metoda mecanica – ucidere cu pistol cu glonte captiv. (Anexa I la RegulamentulConsiliului nr. 1099/2009.)

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.