fbpx

VIDEO Mitul viermilor și a nanotehnologiei din măști demontat de fizicianul Cristian Presură

1.353

În ultimele zile o informație conform căreia măștile de protecție ar conține viermi s-a viralizat în mediul online. fizicianul Cristian Presură a demontat însă această presupunere. A demonstrat că viermii sunt de fapt scame din fibra măștilor. Dar, de aici o nouă întrebare pe rețelele sociale: sunt scamele periculoase?

Informația privind viermii din măști s-a viralizat după ce un internaut a făcut un „experiment” în care a pus o mască deasupra unei oale cu apă fiartă, care elimină aburi. Astfel, susține internautul, este reprodusă respirația umană prin mască. El a filmat masca de aproape și susține că ceea ce se vede mișcând pe suprafața măștii sunt „paraziți”, „nanotehnologie”, scrie digi24.ro.

Cristian Presură a repetat „experimentul” internautului și a filmat prin intermediul unui microscop. El a arătat astfel că „paraziții” sunt de fapt scame din material, care, supuse unui curent de aburi, se mișcă, iar cînd nu sunt supuse aburilor nu se mișcă.

Pentru a face și mai clară demonstrația, a repetat experimentul, de data aceasta folosind un prosop din material textil și a obținut același efect: scamele, fibrele de material care nu sunt complet prinse în țesătură se mișcă sub un curent de aburi.

Dar scamele sunt periculoase?

Demonstrația fizicianului a stârnit însă o nouă controversă: scamele din mască sunt periculoase pentru om? Cristian Presură a primit multe întrebări pe această temă și a spus că ar avea nevoie de săptămâni și colaborare cu specialiști pentru a răspunde la toate.

El susține însă că aceste scame, care se găsesc și în hainele pe care le purtăm, nu sunt periculoase pentru noi.

„M-am uitat cu atentie la o masca noua pe partea interioara si am gasit scame pe ea. Imaginea de mai jos este un astfel de exemplu. Zona asta se vedea si cu ochiul liber ca un punct, atragea atentie. Scamele sunt de tipuri diferite. Parerea mea este ca nu sunt periculoase, pentru ca inhalam astfel de scame mici si atunci cand ne punem haine pe noi sau cand aerul din camera nu e aerisit. Ele apar in procesul de fabricare si ambalare, asa cum gasim pe unele ambalaje alimentare „poate contine urme de..” Dar e nevoie de vocile specialistilor in fabricarea textilelor”, a arătat fizicianul într-o postare pe Facebook.

Dupa clipul cu masca am primit multe intrebari. Ma simt oarecum neputincios ca nu pot raspunde la ele, ar trebui un…

Posted by Cristian Presura on Sunday, April 4, 2021

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.