tribunalul sibiu obligă wizzair să reangajeze personalul concediat în pandemie

Judecătorii de la Tribunalul Sibiu au emis o hotărâre prin care două însoțitoare de bord de la compania aeriană WizzAir trebuie să fie reangajate. Aceeași hotărâre a fost dată de Tribunalele București și Cluj- Napoca, iar în total, compania trebuie să reangajeze patru piloți și zece însoțitori de bord. Aceștia fuseseră concediați din cauza pandemiei, dar în același timp compania a continuat să angajeze și să se extindă.

”Admite în parte contestaţia formulată de către contestatoarele: G.J.R. şi O.A. în contradictoriu cu intimata W.A.H. LTD. BUDAPEST SUCURSALA OTOPENI, şi, în consecinţă: Anulează Deciziile de concediere FN emise la data de 14.04.2020. Obligă intimata să reintegreze contestatoarele pe posturile deţinute anterior. Obligă intimata să plătească în favoarea contestatoarelor despăgubiri egale cu salariile majorate şi indexate de la momentul concedierii şi până la momentul reintegrării efective. Obligă pârâta să plătească fiecărei contestatoare sumele cuvenite şi mai sus menţionate, actualizate cu rata inflaţiei, precum şi dobânda legală aferentă debitului principal, începând cu scadenţa fiecărui drept şi până la plata efectivă” este hotărârea judecătorilor de la Sibiu.

Alături de cele două însoțitoare de bord, aceeași decizie au obținut-o alți 8 colegi și 4 piloți. Cu toții au fost concediați în aprilie anul trecut, din cauza pandemiei, a fost motivația companiei de zbor.

Concedierile au fost contestate de Asociația Profesională FPU România. „Suntem extrem de mulțumiți de verdictul primit de membri noștri. Considerămcă soluția primită confirmă faptul că Wizz Air s-a folosit de pandemie pentru a scăpa de piloții și însoțitorii de zbor cu experiență, cu o salarizare mai mare, și i-a înlocuit cu forță de muncă mai ieftină. Este timpul ca Wizzairsă cugete atent asupra modului în care își tratează angajații și dorim să profităm de această ocazie pentru a invita toți piloții și însoțitorii de zbor Wizz Air să ni se alăture și să lupte activ pentru condiții de muncă decente”, spune Mircea Constantin, președintele FPU România, pentru g4media.ro


Printre altele, instanța subliniază că Wizz Air a angajat după concediere nouă piloți noi pentru același post desființat în urmă cu două luni și jumătate. Wizz Air a concediat aproximativ 1000de angajați (19%) din totalul forței sale de muncă în aprilie 2020, când a început pandemia Covid-19, însă a continuat să se extindă cu peste 15 baze noi, adăugând cel puțin 10 avioane noi și ducând o campanie masivă de recrutare.

„Suntem deosebit de preocupați de modul în care marile companii internaționale ignoră drepturile lucrătorilor și chiar legislația locală din Europa de Est. FPU România va continua lupta pentru a se asigura că lucrătorii din aviație sunt tratați cu respect, astfel încât condițiile de muncă decente să devină o normă și aici”, spune Mircea Constantin, care a lucrat pentru Wizz Air ca instructor al echipajului de cabină până în aprilie 2020 și este unul dintre cei zece însoțitori de zbor reintegrați.

Hotărârea de la Sibiu nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 10 zile.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică