mircea bravo
Captură YouTube

Vloggerul Mircea Bravo a ajuns în județul Sibiu. Tânărul l-a vizitat pe Traian, un meșteșugar căldărar din nordul județului, din Brateiu.

Traian locuiește în Brateiu, împreună cu familia lui. Este meșteșugar căldărar de când se știe, meseria fiind transmisă din generație în generație. Obiectele lucrate de el au ajuns în mai multe locuri din țară și din lume la oameni care îi apreciază munca. „Astăzi suntem în comuna Brateiu, la 5 kilometri de Mediaș, și am venit să cunoaștem un om foarte special”, a spus Mircea Bravo în începutul videoclipului.

„Sunt rom până în adâncul inimii”

Traian a discutat cu Mircea Bravo despre cât de mândru este că este rom și a vorbit și despre sensul cuvântului „țigan”, despre care consideră că este un cuvânt jignitor.  „Eu sunt Traian din Brateiu, căldărar de meserie, rom până în adâncul inimii. Folosim cuvântul și în limba noastră pe care noi o folosim în fiecare zi. Nu avem cuvântul țigan, țigan este un cuvânt jignitor, pentru că degradează, îi subestimează pe oameni. Eu cred că vrem să trecem dincolo de prejudecăți și cu toții suntem oameni. Pentru noi ar fi o mare cinste și ne-ar cinsti cuvântul rom”, a spus Traian.

După această discuție, Mircea Bravo i-a cerut lui Traian din Brateiu să-l învețe cuvinte în limba lor.

Traian a învățat meserie de la 4 ani

Sibianul i-a povestit vloggerului care a fost momentul în care a pus pentru prima dată ciocanul în mână. Avea doar patru ani, iar meseria aceasta, de căldărar, i-a fost transmisă de la tatăl său – o meserie ce s-a dus mai departe odată cu fiecare generație. „De mic copil sunt căldărar, asta e o meserie care se transmite din generație în generație și anume, noi de mici copii stăm lângă cei mai bătrâni, deja consacrați în lucru. Eu am pus mâna pe ciocan de la patru-cinci ani, cum e și al nostru, cel mic, care vine și el. Deja la 13-14 ani am început să stăpânesc meseria”, spune Traian.

Obiectele realizate de Traian, trimise în America – „Ibricul de la Brateiu, cel mai vestit din lume”

Obiectele făcute de Traian sunt apreciate de o mulțime de persoane. Are cumpărători din toată lumea, care îi scriu pe Facebook și îi cer o comandă. Recent, a trimis obiectele realizate chiar și în America. „Ibricul de cafea făcut în Brateiu este cel mai vestit, în țară, în Europa și în lume. (…) Cele mai multe comenzi le-am luat pe pagina mea de Facebook, cu conturi bancare, pun pe curierat și trimit oriunde în lume. Până și în Statele Unite am trimis acum o lună și jumătate. A fost o comandă de 2.000 e dolari, piesele au fost pentru o doamnă, designer din America, care le-a promovat pe pagina ei de Facebook. Sunt obiecte sănătoase, nu o spun eu, o spun experții”, povestește Traian.

Comentariul meu

Lasă un răspuns