video - sibiul împânzit de trotinete electrice - cum circulăm corect fără să încălcăm legea

Trotinetele electrice reprezintă în ultimul timp o alternativă pentru deplasarea prin oraș. Sunt mai rapide decât dacă ai merge pe jos și nu trebuie căutat un loc de parcare minute în șir. Nu este nevoie de un permis special pentru a merge cu ele, dar cei care le conduc trebuie în schimb să respecte regulile de circulație pentru că se supun aceluiași Cod Rutier ca orice alt participant la trafic.

De mai bine de o săptămână de când în Sibiu au apărut sute de trotinete de închiriat (VEZI AICI DETALII) orice șofer poate spune că traficul este mai stresant decât înainte. Și asta pentru că mulți dintre cei care folosesc trotinetele nu respectă regulile de circulație, merg pe unde găsesc câte o zonă liberă, indiferent că e pe trotuar sau pe șosea. Aceste lucruri însă pot fi sancționate de polițiștii de la rutieră. Pentru a nu ”încasa” o amendă sau mai rău, pentru a nu fi implicați într-un eveniment de circulație, cei care folosesc trotinetele electrice trebuie să respecte prevederile Codului rutier care le vizează.

YouTube video

Trotinetele electrice nu au voie să circule pe trotuar, ci pe pista special amenajată pentru biciclete și doar pe drumurile unde viteza maximă admisă pentru vehicule este de 50 km/h. Nici de parcat pe trotuar nu este admis în acest caz. Oprirea și staționarea trotinetelor electrice se va face pe partea carosabilă, acestea trebuind așezate lângă sau în paralel cu marginea părții carosabile.

Viteza cu care se conduce o trotinetă electrică nu trebuie să depășească 25 de km/oră.

Pe trotinetele electrice se pot urca doar cei care au împlinit 14 ani. Purtarea căștii de protecție este obligatorie pentru cei între 14 și 16 ani.


Pe trotineta electrică poate circula o singură persoană, este interzis transportul pasagerilor pe trotinetele electrice. Deci, așa nu:

YouTube video

Pentru siguranța celor care le conduc, trotinetele electrice trebuie  să fie echipate cu iluminare și inserții reflectorizante, pentru utilizarea pe timp de noapte.

Este interzis consumul de alcool și în cazul deplasărilor cu biciclete/trotinete.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică