peste douăzeci de zimbri vor fi eliberaţi în munţii făgăraş - au fost aduşi din germania, marea britanie şi suedia

Populația de zimbri liberi din Munții Făgăraș crește începând cu acest weekend cu 21 noi zimbri. Aceștia vor fi eliberați în două zone de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș, Lerești și Pecineagu-Rucăr, județul Argeș.

Zilele acestea, Conservation Carpathia se bucură că pentru al doilea an de reintroducere a zimbrilor, reușește să elibereze 21 de zimbri care au poposit în ultimele luni din Germania, Marea Britanie, Suedia și Vânători Neamț, în zonele de reintroducere Lerești și Pecineagu-Rucăr. Aceștia vor forma două turme noi după ce în mai 2020 prima turmă de zimbri a fost eliberată în zona de reintroducere Pecineagu, județul Argeș.

Zimbri liberi vor fi monitorizați în permanență de rangerii fundației care le vor analiza gradul de adaptabilitate la noua situație și vor preveni eventualele apropieri de zonele locuite.

„Activitatea de monitorizare a zimbrilor presupune urmărirea lor zilnică cu ajutorul colarelor care emit puncte GPS și le stochează automat în baza noastră de date. Localizarea în teren se realizează cu ajutorul dispozitivelor de urmărire cu unde radio. Rangerii noștri colectează date cu privire la comportamentul lor, prin observare directă, înregistrarea urmelor, aprecierea stării de sănătate, interacțiunea cu celelalte animale din faună, impactul asupra habitatului, interacțiunea cu omul sau apropierea de comunitățile locale.” a declarat Călin Șerban, asistent manager faună sălbatică Conservation Carpathia.

Populația de zimbri din Munții Făgăraș crește

În ultimele luni, cele două zone de reintroducere a zimbrului s-au bucurat de tot mai multe exemplare de zimbru. În prezent avem două grupuri, unul cu 9 exemplare în țarcul pentru aclimatizare Pecineagu-Rucăr și unul cu 12 exemplare în zona Leresti, pregătiți pentru a fi eliberați.

„În fiecare an de implementare a proiectului vom suplimenta cu mici grupuri de zimbri, iar pentru aceasta identificarea zimbrilor potriviți și preluarea acestora este una din preocupările noastre permanente. Toți zimbrii care vin, parcurg o perioadă de aclimatizare înainte de a fi eliberați, perioadă în care se realizează și coeziunea grupului” a declarat Adrian Aldea, manager faună sălbatică Conservation Carpathia.

Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui și se pot înmulți în condiții naturale; conform studiului de fezabilitate realizat de specialiștii Romsilva, este nevoie de circa 100 de exemplare pentru acest lucru. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, în procesul de reintroducere sunt propuse trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din grupuri diferite.

Oportunități pentru oameni

Zimbrii dispăruseră din țara noastră acum peste 200 de ani, însă eforturi considerabile realizate în ultimii ani i-au readus acasă. Ei sunt importanți pentru biodiversitate, creând oportunități pentru alte specii. Fiind animale blajine, se pot observa de la o distanță confortabilă și astfel pot contribui la dezvoltarea comunităților ca un obiectiv turistic în sine.

„Cred cu tărie că o comunitate dezvoltată durabil este una care crește în armonie cu natura care o definește. Suntem mândri și bucuroși de venirea zimbrului în zona noastră, acesta este un pas spre întoarcerea la o natură sănătoasă. Această acțiune are un real potențial turistic, oferindu-ne astfel cadrul pentru declararea comunei Lerești în Stațiune Turistică de Interes Național. Există deja o serie de exemple în România, de zone care s-au transformat în obiective turistice importante doar prin prezența acestei specii emblemă în țara noastră”, a declarat Marian Toader, primar Lerești, județul Argeș.

Toate aceste acțiuni însă nu ar putea avea loc fără sprijinul și susținerea autorităților locale din Rucăr, Lerești și Nucșoara, autorităților regionale relevante Agenția pentru Protecția Mediului Argeș și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș și, nu în ultimul rând, gestionarilor fondurilor cinegetice învecinate.

Ultima oră

Comentariul meu