premieră la sibiu - trei artişti francezi clădesc din carton o construcție care imită catedrala sașilor

Premieră la Sibiu, dar și în România – Trei artişti francezi clădesc în Piaţa Mică din Sibiu, o construcție din carton care imită catedrala sașilor.

Trei artişti francezi, Olivier Grossetete, Christophe Goddet şi Guillaume Cros, vor construi în Piaţa Mică din Sibiu o clădire înaltă de 20 de metri, care va prezenta la scară mai mică cea mai importantă biserică a saşilor din ţară, catedrala evanghelică din oraş – un eveniment inedit programat să aibă loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru, a anunţat joi, Dan Bartha-Lazăr, responsabil cu spectacolele în aer liber din festival.

„Ne-am gândit la tema acestei ediţii – „Construim speranţa împreună” – şi cred că ceea ce se va întâmpla în Piaţa Mică din Sibiu, ilustrează într-un mod foarte, foarte concret, transpunerea acestor cuvinte (…) prin faptul că efectiv vom construi ceva acolo, vom construi în prima parte a festivalului, o părticică din ceea ce înseamnă construcţiile din centrul istoric din Piaţa Mică. Trupa „les Bâtisses Soeurs” şi artistul francez, Olivier Grossetete chiar asta fac, de data aceasta vin în premieră în România, la Sibiu, încercând să redea comunităţii, o părticică din frumosul nostru, centru istoric şi vor construi din carton, o chestie foarte interesantă. (…) Construcţia are 20 de metri înălţime. Se întinde pe o suprafaţă de mai mult de 100 de metri pătraţi şi este construită fără niciun fel de utilaj special, doar cu ajutorul oamenilor”, a explicat Dan Bartha-Lazăr.

Potrivit sursei citate, primii doi artişti francezi vor ajunge duminică la Sibiu, iar de luni, în Sala de Sport din parcarea teatrului sibian, vor începe un atelier de cinci zile, timp în care vor construi din carton, piesele.

Această construcţie inedită va putea fi admirată la Sibiu, timp de trei zile, în perioada 21-23 august, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru.

„Construcţia poate ajunge până la 25 metri înălţime, poate cuprinde 1.500 de cutii şi poate cântări peste 1,5 tone! Fiecare proiect are 3 momente cheie: 5 zile de ateliere, 1 zi de construcţie publică, iar ultima zi e dedicată de-construcţiei!”, se arată în prezentarea acestui spectacol arhitectural.

Catedrala Evanghelică de la Sibiu are un turn de peste 73 de metri, al doilea ca mărime din Transilvania.

„Turnul are o înălţime de 73,34 m şi în partea superioară este înconjurat, la colţuri, de patru turnuleţe mai mici – semn că în Sibiu judecătorul avea drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor. Turnul poate fi vizitat până la ultimul etaj, cele patru unghiuri de panoramă asupra oraşului reprezintă un adevărat belvedere!”, este descrierea turnului Catedralei evanghelice din Sibiu, pe site-ul oficial de turism al judeţului Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu