polonia ridică un zid la frontieră cu belarus pentru a opri imigrările ilegale

Polonia anunță că va construi un zid la graniţa cu Belarus. Decizia a  fost luată pentru a bloca fluxul de emigranţi, după ce parlamentul polonez a votat controversatul proiect.

 

Uniunea Europeană acuză guvernul din Belarus că a facilitat crearea unei rute prin care migranţii pot trece frontierele către statele vecine membre, ca răspuns la sancţiunile impuse pentru nerespectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Polonia a luat controversata decizie de a ridica un zid la frontiera cu Belarus, după ce, în ultimele luni, valuri de emigranţi, majoritatea provenind din Orientul Mijlociu sau Asia, au intrat ilegal.

Parlamentul a aprobat proiectul care prevede construcţia, care urmează să fie semnat de preşedintele Andrzej Duda.

Zidul de 5,5 metri va costa 353 de milioane de euro, iar unii critici afirmă că este o risipă de bani. Construcţia va fi echipată cu senzori de mişcare şi un sistem de monitorizare care va acoperi aproximativ jumătate din lungimea graniţei de 400 km dintre Polonia şi Belarus. Guvernul intenţionează să termine lucrările până în vara anului următor, relatează BBC.

Ultima oră

Comentariul meu