Afacerist sibian arestat pentru proxenetism cu minore în Italia – După 15 ani a primit pedeapsa

2.569

Un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost arestat preventiv  și dus la Curtea de Apel Alba Iulia în baza unui mandat european. Acesta urmează să fie predat autorităților italiene pentru a executa o pedeapsă cu închisoare. Cristian Gheorghe S., om de afaceri din Mediaș, a fost condamnat de autorități judiciare din Veneția la pedeapsa de 6 ani și 8 luni închisoare și 20.000 de euro amendă, din care a rămas de executat pedeapsa de 5 ani și 8 luni închisoare și 17.000 de euro amendă în urma aplicării unei grațieri parțiale.

Bărbatul a fost judecat pentru faptul că, în perioada februarie 2005 – iunie 2006, în baza aceleiași rezoluții infracționale și la diferite intervale de timp, a organizat traficul de persoane prin obligarea mai multor fete provenite din România (majoritatea minore), uzând de acte de violență și amenințări, să practice prostituția în orașele Veneția-Mestre, Jesolo și în alte locuri.

Acesta a organizat activitatea de prostituție a acestora în stradă și a beneficiat de mare parte din profitul obținut și facilitând imigrația și șederea ilegală în Italia a persoanelor de sex feminin traficate. A fost condamnat pentru complicitate în formă continuată în prostituția cu minori, determinare la practicarea prostituției, favorizarea și exploatarea prostituției, favorizarea intrării ilegale în Italia a persoanelor străine cu scopul de a practica prostituția.

”Audiată fiind, persoana solicitată a arătat că nu este de acord cu predarea sa către autoritățile judiciare din Italia în vederea executării pedepsei pentru faptele pretins a fi comise pe teritoriul statului italian. Cu toate acestea și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu autoritățile italiene pentru a lămuri faptul că nu are cunoștință despre faptele care i se impută. Persoana solicitată a beneficiat de multă înțelegere din partea Curții de Apel Alba Iulia, având posibilitatea de a efectua demersuri judiciare în Italia pentru a obține redeschiderea procesului penal, întrucât, din cuprinsul mandatului european de arestare, rezultă că nu s-a prezentat personal la procesul penal din Italia”, se precizează în hotărârea instanței din Alba Iulia.

Astfel, până la data de 9 noiembrie 2021, adică pe durata unui interval de aproximativ 7 luni, bărbatul a reușit să obțină la Curtea de Casație din Roma un termen de judecată pentru a fi analizată admisibilitatea cererii sale de redeschidere a procesului.

”Termenul de judecată a fost stabilit abia la data de 10 februarie 2022, deși Curtea de Apel Alba Iulia a informat autoritățile italiene despre urgența procedurii de punere în executare a mandatului european de arestare. Autoritățile judiciare italiene nu au comunicat nicio poziție referitoare la menținerea sau retragerea mandatului european de arestare, deși au fost expres întrebate.

Refuzul de a consimți la predare are la bază mai degrabă circumstanțe de ordin personal (are copiii în România, deține o afacere) și nu a invocat motive de refuz a executării mandatului. În acest context, raportat la situația procedurilor de pe rolul instanțelor italiene, persoana solicitată ar trebui să înțeleagă că este direct interesată de a fi prezentată în fața unui judecător italian care să dispună de urgență cu privire la solicitarea de redeschidere a procesului penal în Italia”, se mai menționează în decizia Curții de Apel.

Prin urmare, în 9 noiembrie 2021, instanța română a decis punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 16 martie 2021. Bărbatul a fost plasat în arest preventiv, urmând a fi predat autorităților judiciare italiene.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.