consilierul local din gura râului cercetat pentru infracțiuni silvice - pus sub control judiciar, vrea o măsură mai ușoară
Foto: arhivă

La finalul lunii ianuarie, patru persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, iar alte cinci au fost plasate în arest la domiciliu într-un dosar cu infracțiuni silvice. Printre persoanele trimise după gratii atunci pentru instigare la tăiere ilegală de arbori, instigare la delapidare și constituire de grup infracțional organizat se numără și un om politic. Este vorba despre un brigadier silvic care este consilier local la primăria din Gura Râului. La scurt timp de la arest, acesta a contestat măsură, iar magistrații i-au acceptat cererea. El a fost plasat sub control judiciar, iar acum a contestat și această măsură.

Șase dintre inculpații cercetați în dosarul infracțiunilor silvice de la Gura Râului au contestat măsura arestului preventiv, respectiv pe cea a arestului la domiciliu. Dosarul s-a mutat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, iar magistrații le-au acceptat cererile. Toți au primit o măsură mai ușoară și au fost plasați sub control judiciar în 28 ianuarie pentru o perioadă de 60 de zile. 

DETALII DESPRE DOSAR, AICI

„Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu față de inculpații SASU COSTEL, JURCA DUMITRU CĂTĂLIN, ZAV VASILE și PAMPU I. NICOLAE. Menține dispoziția judecătorului de drepturi și libertăți de la instanța de fond de respingere a propunerii de arestare preventivă formulate de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu față de inculpații PĂRĂU PETRU și LAZĂR AUREL IOAN. (…) înlocuiește măsura arestării preventive luată față de inculpații SASU COSTEL, JURCA DUMITRU CĂTĂLIN, ZAV VASILE, PAMPU I. NICOLAE, cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile începând cu data pronunțării prezentei încheieri – 28.01.2022 până la data de 28.03.2022, inclusiv. (…) înlocuiește măsura preventivă a arestului la domiciliu luată față de inculpații PĂRĂU PETRU și LAZĂR AUREL IOAN, cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile începând cu data pronunțării prezentei încheieri – 28.01.2022 până la data de 28.03.2022, inclusiv”, se arată în minuta ședinței. 

VEZI AICI INFRACȚIUNILE SĂVÂRȘITE DE CONSILIERUL LOCAL

Pe durata controlului judiciar, cei șase inculpați au fost obligați să se prezinte în fața organului de urmărire penale atunci când sunt chemați, să nu părăsească județul Sibiu și să nu se apropie sau să discute între ei sau cu martorii. De asemenea, Sasu Costel a fost obligat să nu își exercite profesia în care a fost săvârșită fapta, adică cea de brigadier silvic.  


După ce a obținut o măsură mai ușoară – de la arest preventiv la control judiciar – consilierul local din Gura Râului este în continuare nemulțumit de decizia magistraților. Acesta a format o plângere împotriva controlului judiciar, potrivit informațiilor publice de pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Vă reamintim că, la sfârșitul anului 2020 mai multe persoane, angajați ai unui ocol silvic și administratori ai unor societăţi comerciale ce desfăşoară activitate de exploatare a materialului lemnos, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic. Astfel, în perioada decembrie 2020 – iunie 2021 aceştia au tăiat în mod ilegal şi sustras din fondul forestier un număr de 125 de arbori de specii diferite, cauzând un prejudiciu de aproximativ 100.000 lei fără TVA. Totodată în cursul anului 2021 mai multe persoane, unele fiind administratori ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul silvic sau având legături cu astfel de societăţi, beneficiind de complicitatea unor membri ai personalului silvic, au tăiat fără drept şi sustras material lemnos de pe raza localităţilor Gura Râului, Păltiniş şi Cristian.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică