perchezițiile de miercuri de la sibiu - doisprezece persoane reținute în dosarul furtului de lemne – nouă au propunere de arest preventiv
FOTO - Arhivă

Percheziții de amploare au avut loc miercuri la locuințele mai multor persoane bănuite de tăiere ilegală de arbori, furt de material lemnos și folosirea dispozitivelor speciale de marcat în mod ilegal. Au fost puse în executare 13 mandate de aducere, în urma cărora 12 persoane au fost reținute în acest dosar. Dintre acestea, nouă inculpați vor ajunge în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, iar pentru restul s-a propus aplicarea măsurii controlului judiciar.

Urmărirea penală a inculpaților a început încă din luna noiembrie a anului 2020. „La data de 4.11.2020 organele de urmărire penală s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori, furt de material lemnos, folosirea dispozitivelor speciale de marcat în mod ilegal. Ulterior s-a dispus extinderea urmăririi penale şi pentru alte infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare, accesul ilegal la un sistem informatic, fals informatic”, transmite prim procurorul adjunct Ruginosu Mihaela, în calitate de înlocuitor al purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe Lângă Tribunalul Sibiu.

CITEȘTE ȘI: Zeci de percheziții la Sibiu la hoți de lemne – Treisprezece persoane duse la audieri

Grup infracțional cu angajați de la ocolul silvic – Arbori tăiați ilegal din Gura Râului, Păltiniș și Cristian

Mai exact, la sfârșitul anului 2020 mai multe persoane, angajați ai unui ocol silvic și administratori ai unor societăţi comerciale ce desfăşoară activitate de exploatare a materialului lemnos, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea de infracţiuni la regimul silvic. Astfel, în perioada decembrie 2020 – iunie 2021 aceştia au tăiat în mod ilegal şi sustras din fondul forestier un număr de 125 de arbori de specii diferite, cauzând un prejudiciu de aproximativ 100.000 lei fără TVA.

Totodată în cursul anului 2021 mai multe persoane, unele fiind administratori ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul silvic sau având legături cu astfel de societăţi, beneficiind de complicitatea unor membri ai personalului silvic, au tăiat fără drept şi sustras material lemnos de pe raza localităţilor Gura Râului, Păltiniş şi Cristian.

Doisprezece inculpați reținuți

În cursul zilei de miercuri, în urma perchezițiilor, organele de cercetare penală au dispus reţinerea unui număr de 12 inculpaţi. În cursul zilei de astăzi, 20.01.2022, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu va sesiza judecătorul de drepturi şi libetăţi cu propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de 9 inculpaţi, faţă de ceilalţi analizându-se posibilitatea luării măsurii preventive a controlului judiciar de către procuror.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Sibiu, Biroul de Combatere a Delictelor Silvice şi al  lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului  Operațiuni Speciale Sibiu.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ultima oră

Comentariul meu