spirometrii gratuite la spitalul de pneumoftiziologie sibiu cu ocazia zilelor antifumat 2022

Campania desfăşurată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, prin care se urmăreşte constientizarea populaţiei cu privire la efectele nocive pe care fumatul le are asupra sănătăţii, continuă şi în acest an, derulându-se în preajma Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai.

A devenit deja o tradiţie ca Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu să fie un factor activ în procesul de prevenţie a fumatului, care necesită implicarea întregii comunităţi pentru a creşte eficienţa măsurilor de intevenţie.

Fumatul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică şi este nevoie ca un număr cât mai mare de oameni să conştientizeze cât de grave sunt efectele pe care le produce consumul de ţigări îndeosebi asupra sănătăţii plămânilor. Sperăm ca acţiunile pe care le organizăm în cadrul Zilelor Antifumat să fie cât mai utile pentru populaţie şi să aibă un impact semnificativ, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Zilele Antifumat, derulate în perioada 24-31 mai, vor reuni o serie de acţiuni, printre acestea numărându-se campania “Eu am reuşit.Şi tu poţi!”, consilierea liceenilor sibieni, precum şi efectuarea de spirometrii gratuite, prin care fumătorii vor putea să îşi evalueze în mod gratuit gradul de afectare pulmonară, determinat de fumat.

Prin campania “Eu am reuşit. Şi tu poţi!” vor fi aduşi în atenţia publicului oameni cu notorietate, persoane publice din România, care vor împărtăşi propriile experienţe de renunţare la fumat, fiecare mărturisind metodele cu care a rezonat cel mai bine. Acestea şi-au dovedit eficienţa în cazul lor, pentru că i-au ajutat să învingă de ani buni dependenţa de nicotină.

“Ne bucurăm că în acest an foşti fumători, care activează în domenii diverse, au acceptat să le împărtăşească oamenilor cum au reuşit să renunţe la fumat. Ne-am dorit să aducem în atenţie nu doar opiniile unor specialişti, ci persoane care au capacitatea de a inspira comunităţile, care să arate că renunţarea la tutun este posibilă, indiferent de numărul ţigărilor pe care o persoană a ajuns să le fumeze zilnic. Mesajul este că nimeni nu trebuie să îşi piardă speranţa, pentru că fiecare are puterea oricând să învingă această dependenţă de nicotină. “Ei au reuşit. Deci, şi tu poţi!”, spune Odeta Veştemean, purtător de cuvânt Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, iniţiatorul campaniei.

Pe lângă prezentarea acestor poveşti de succes pe care publicul le va putea citi prin intermediul mass-media, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie vor merge şi în liceele sibiene pentru a le explica tinerilor cât de mult le afectează ţigările sănătatea. Tinerii vor primi şi materiale informative cu tematică antifumat, oferite de Direcţia de Sănătate Publică Sibiu

Calendarul acestor acţiuni în liceele sibiene este următorul:
Marţi, 24 mai, orele 12:00-13:00, Colegiul Naţional “Gh.Lazăr” Sibiu
Miercuri, 25 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Naţional “O.Goga” Sibiu
Vineri, 27 mai, orele 13:00-14:00, Liceul Teoretic “O. Ghibu” Sibiu
Luni, 30 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Economic “G.Bariţiu” Sibiu


În plus, fumătorii au posibilitatea să facă spirometrii gratuite, prin care le va fi evaluată capacitatea funcţională a plămânilor. Spirometriile vor fi efectuate de personalul medical la Dispensarul TBC, strada Morilor, nr.57 (intersecţia cu Şos Alba Iulia), în data de 31 Mai, de Ziua Mondială fără Tutun, între orele 11:00 – 13:00.

Aş recomanda pacienţilor fumători să îşi controleze anual funcţia pulmonară, să facă o spirometrie şi să vadă în ce măsură fumatul le-a afectat sănătatea. În momentul când văd că au apărut deja probleme, să se gândească bine la ce vor să facă pe viitor şi să încerce să găsească fiecare soluţiile care îi pot ajuta să învingă dependenţa de tutun. Pot să intre pe forumurile celor care s-au lăsat de fumat. Poate că nu au încredere în doctori, dar au încredere în ceilalţi, în fumătorii care nu sunt doctori, în foşti fumători care le împărtăşesc celorlalţi ce a funcţionat pentru ei şi toţi relatează cu multă sinceritate ce bine s-au simţit după ce au renunţat la fumat. Să vadă cum au devenit mai sănătoşi, mai plini de viaţă, cum au avut energie să îşi facă mai bine treburile, şi, mai ales, cum n-au mai avut simptome pulmonare. Cred că Ziua Mondială fără Tutun trebuie să reprezinte un astfel de moment de reflecţie, spune Dr. Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Anul trecut, în cadrul Săptămânii Antifumat, derulată sub sloganul “Renunţarea la fumat salvează vieţi”, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au transmis o “Scrisoare deschisă” medicilor de familie din judeţ, prin intermediul Colegiului Medicilor, prin care i-au rugat să le ofere pacienţilor fumători sfaturi de renunţare la tutun, în conformitate cu Ghidul de Renunţare la fumat şi asistenţă de specialitate a Fumătorului, elaborat de Societatea Română de Pneumologie.

Apelul a fost lansat ca urmare a dovezilor ştiinţifice care susţin că sfaturile antifumat oferite de către medici, în timpul consultului bolnavilor, printr-o scurtă intervenţie de aproximativ 3-5 minute, sporesc semnificativ, pe termen lung, rata de abstinenţă la fumat.

Ştim cu toţii că fumatul este un factor de risc , dar se estimează că peste 60% dintre fumători nu conştientizează efectul acestui drog atât asupra lui, cât şi a celor din jur. Fumatul, spre deosebire de alte droguri îmbolnăveşte şi omoară în egală măsură şi nefumătorii din preajmă. Iniţiativa Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu lansată în 2021 de a ne concentra mai intens împreună medici pneumologi şi medici de familie asupra fumatului a fost o acţiune necesară şi utilă. Legătura apropiată şi permanentă pe care o are medicul de familie cu pacientul, expertiza pneumologului în metode de “stop fumat” pot oferi rezultate importante. Intensificarea acţiunilor de informare a pacienţilor a crescut atât complianţa cât şi aderenţa pacienţilor la tratamentul propus. Avem însă de lucrat împreună!, a declarat Şef Lucrări Dr. Loredana Piloff , medic primar medicină de familie.

Pe lângă afectarea pulmonară, fumul de ţigară are efecte cancerigene asupra mai multor organe, precum laringe, esofag, cavităţi orale, nazale, faringe şi sinusuri paranazale, vezică urinară, ficat, col uterin, rinichi, stomac, colon şi rect sau pancreas.

În plus, fumatul creşte de 5 ori riscul de a face diabet zaharat. În cazul femeilor gravide, fumatul expune copilul la risc de malformaţii, greutate mică la naştere, naştere premature şi chiar moarte subită. Speranţa de viaţă a fumătorului este cu 10 ani mai mică decât a nefumătorului.

Ultima oră

Comentariul meu