bătaie pe locuri la creșele din sibiu - cererea mare și oferta limitată: „sunt șapte copii pe un loc”
foto: arhivă

Mulți copii, puține locuri – asta este concluzia la care s-a ajuns în urma depunerii dosarelor de înscriere a antepreșcolarilor la creșele din municipiul Sibiu. În aceste condiții, părinții caută soluții, însă toate sunt costisitoare. Mulți dintre ei vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a le asigura micuților lor educația timpurie în unitățile private. Problema locurilor din creșele din Sibiu nu este nouă. De ani și ani, sute de copilași nu și-au găsit un loc în instituțiile de acest fel. Primăria spune că, în urma investițiilor care se fac în prezent, în curând vor exista încă cel puțin 300 de locuri noi. 

Mulți copii, puține locuri

În municipiul Sibiu există, în prezent, opt unități de învățământ preșcolar care au și grupe de creșă, și anume: Grădinița cu Program Prelungit nr. 15, Grădinița cu Program Prelungit nr. 22, Grădinița cu Program Prelungit nr. 28, Grădinița cu Program Prelungit nr. 29, Grădinița cu Program Prelungit Elefănțelul Curios, Grădinița cu Program Prelungit Căsuța Poveștilor, Grădinița cu Program Prelungit Frații Grimm și Grădinița cu Program Prelungit nr. 43. 

bătaie pe locuri la creșele din sibiu - cererea mare și oferta limitată: „sunt șapte copii pe un loc”

Părinții au putut să depună dosarele de înscriere la creșă în perioada 30 mai – 10 iunie. Au fost extrem de multe cereri și anul acesta, iar concluzia este că numărul locurilor este mult prea mic. La toate creșele a fost bătaie pe locuri, iar la unele dintre ele au fost chiar și șapte candidați pe un loc. „Sunt prea puține locuri la creșe! S-au făcut înscrierile și în unele cazuri sunt și 7 copii pe un loc. Ce variantă avem?”, este întrebarea pe care, în această perioadă, mulți părinți și-o pun.

„Este într-adevăr o problemă. Sunt puține creșe de stat la cât de mare este cererea. Părinții au alte două variante, fie să angajeze o bonă, fie să înscrie copilul la o creșă particulară, dar aici este vorba și de prețuri. La nivelul municipiului Sibiu sunt opt creșe în prezent. Ar trebui să fie triplu numărul, la câte cereri sunt”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu, Constantin Dincă. 

În municipiul Sibiu sunt, în total, 411 locuri la creșele de stat. Dar, după etapa de reînscriere a copiilor care anul trecut au mers în aceeași loc, dar nu au încă vârsta pentru grădiniță, mai rămân doar 220 de locuri. 

Primăria construiește noi creșe

Numărul copiilor este din ce în ce mai mare, iar numărul locuri în creșe este la fel de mic. Primăria a demarat o serie de investiții în speranța că, în curând problema se va rezolva. 


În toamna anului trecut au început lucrările pe strada Hațegului din cartierul Ștrand, lângă Școala Gimnazială nr. 1. Acolo se construiește o nouă creșă care va avea o capacitate de 105 locuri pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Creșa va fi dotată cu șapte săli de clasă, va avea o bucătărie modern utilată, vestiare pentru personal, un cabinet medical, o spălătorie, o sală multifuncțională și spații administrative. În curtea noii unități școlare vor fi amenajate un loc de joacă și spații verzi. Valoarea totală a proiectului este de 4.062.580 lei, din care 370.000 de lei reprezintă contribuția proprie a municipiului Sibiu. Termenul de execuție a creșei este de 12 luni, promisiunile fiind că va urma să fie gata în vara acestui an. 

bătaie pe locuri la creșele din sibiu - cererea mare și oferta limitată: „sunt șapte copii pe un loc”
Lucrări la viitoarea creșă din Ștrand

O altă creșă se construiește în cartierul Țiglari, termenul de finalizare fiind tot vara acestui an. În luna octombrie a anului trecut a fost semnat contractul pentru realizarea unei noi creșe și în cartierul Vasile Aaron. Aceasta va avea o capacitate de 60 de locuri destinate antepreșcolarilor și va fi creată prin transformarea unei clădiri deja existente. 

bătaie pe locuri la creșele din sibiu - cererea mare și oferta limitată: „sunt șapte copii pe un loc”
Cum va arăta creșa din Vasile Aaron

O nouă creșă ar urma să fie construită pe strada Viitorului din Sibiu, finanțarea fiind asigurată prin Compania Națională de Investiții (CNI). Valoarea investiției celei mai mari creșe din Sibiu va fi de peste 15 milioane de lei. 

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, declara anul trecut că „este nevoie de mai multe locuri în creșele de stat și ne concentrăm pe astfel de investiții”. În acest sens, 300 de noi locuri ar urma să fie create.

Creșele private și bonele, două dintre alternative

În cazul creșelor de stat, unde locurile sunt foarte puține, iar cererea este mare, există mai multe criterii de departajare. Dacă, de exemplu, copilul înscris mai are un frate sau o soră înscris deja la aceeași creșă, va avea întâietate. Ordinea depunerii dosarelor este și ea importantă, iar vârsta micuțului și situația financiară a părinților sunt, de asemenea, doi dintre factorii luați în calcul. Dar, fiindcă locurile sunt limitate, mulți părinți din Sibiu vor fi nevoiți să caute alte variante. Unii dintre ei vor lăsa acasă copiii cu bunicii, alții vor angaja bone și mulți vor apela și la creșele particulare. Tarifele nu sunt mici, iar posibilitățile materiale sunt și ele limitate, lucru de care mămicile se plâng pe rețelele de socializare. 

În municipiul Sibiu există multe creșe private, având o serie de activități educaționale incluse în programă. Nu lipsesc nici activitățile extra-curriculare sau cele opționale. Pentru toate aceste părinții din Sibiu vor plăti între 1.000 – 1.200 lei pe lună. Aceștia pot opta între programul scurt, până la ora 12:00, iar aici prețul e mai mic, și programul prelungit, până la ora 17:00, unde masa nu este inclusă în preț și trebuie plătită separat. Anual, părinții ar trebui să scoată din buzunare cel puțin 2.000 de euro. 

Ultima oră

Comentariul meu