Joi s-a stins din viață Dan Matei Agathon, cel pe care ANAT îl consideră cel mai bun ministru al Turismului din ultimii 33 de ani.
„Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) regretă dispariția unui om care s-a dovedit a fi, în timp, un vizionar care a pus interesul industriei turismului din România pe primul loc, dedicându-și eforturile pentru a rezolva problemele sectorului și a-l promova la nivel internațional”, transmite ANAT, scrie Mediafax.
Dan Matei Agathon a ocupat funcția de ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992 – 1996 și apoi din 2000 până în 2003, fiind și cel mai longeviv ministru al Turismului din România – 7 ani.
„Cu pasiunea sa pentru turism, Dan Matei Agathon a reușit să obțină o realizare deosebită în cariera sa – a fost numit vicepreședinte al Organizației Mondiale a Turismului (OMT), o distincție în premieră pentru o țară a Europei Răsăritene la acea vreme. Acest lucru a demonstrat viziunea și expertiza sa în domeniul turismului, care au fost recunoscute și apreciate pe plan internațional. În nici 3 ani de de mandat (2000 – 2003) s-a finalizat privatizarea în turism, prin metoda <licitației cu strigare>, s-a relansat brandul turistic România, iar participările la târgurile internaționale au fost gratuite. Au fost lansate programe de dezvoltare turistică precum <Superschi în Carpați> – cu Domeniul Schiabil Predeal Azuga, din care s-au realizat extinderea pârtiei din Predeal și instalația de zăpadă artificială, <Croaziere pe Dunăre>, <Bucovina de Aur> sau <România, Țara Vinurilor>. De asemenea, a fost lansat programul de promovare <Litoralul pentru toți>, care funcționează și astăzi. Toate aceste programe, care continuă și în prezent, sub o formă sau alta, au ridicat vizibil potențialul regiunilor și produselor promovate”, informează ANAT.
Dan Matei Agathon a fost recunoscut pentru abilitățile sale remarcabile de comunicare și marketing. A avut o relație deschisă și constructivă cu mass-media și a transmis cu pasiune frumusețea și potențialul turistic al României în cadrul târgurilor internaționale, standurile României fiind la acea vreme foarte dinamice, cu artiști, spectacole, artizani și alți invitați speciali.