Trafic de persoane cu cerșetori în Sibiu. Poliția Locală: „Erau persoane care îi aduceau dimineața, iar seara îi preluau”
foto: arhivă

Fenomenul cerșetoriei este combătut cu greu de Poliția Locală, asta în ciuda acțiunilor efectuate periodic pe raza municipiului Sibiu. Oamenii apelează la mila publicului și profită de naivitatea și dărnicia sibienilor în locurile cele mai aglomerate din oraș. Traficul de persoane cu cerșetori ia amploare, fenomenul fiind dezbătut în ședința de marți a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). 

În perioada 1 aprilie – 30 iunie 2023, Serviciul Public de Poliție Locală al Municipiului Sibiu a organizat acțiuni de combatere a fenomenului de cerșetorie pe raza orașului. În cele trei luni, au fost aplicate 209 sancțiuni contravenționale pentru fapte de cerșetorie sau îndemnul minorilor la săvârșirea acestor fapte, în sumă totală de 58.800 de lei. 

Citește și: Harta cerșetoriei în municipiul Sibiu

Despre fenomenul care ia amploare, ce cu greu poate fi stopat, s-a discutat la ședința ATOP de marți. Mihai Balaban, în calitate de reprezentant al comunității, a întrebat dacă Poliția Locală are o evidență a traficului de persoane cu cerșetori și a dat, totodată, o variantă pentru a-i depista pe cei care sunt forțați să cerșească în oraș. „Am mai avut subiectul acesta în discuție și testul este foarte simplu. Vedem în centrele comerciale oameni care vin să cerșească, le dăm o banană, un măr, și îi întrebăm cine e șeful lor. Cel care știe că are șef o ia la fugă. Eu vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră, dacă mergeți seara la un centru comercial, să faceți testul acesta. Mergeți după ora 21, 21:30 acolo. (…) Fenomenul acesta al traficului de persoane există și voiam să știu dacă avem o evidență”, a spus Mihai Balaban, membru în ATOP. 

Poliția Locală a confirmat că acest fenomen există pe raza municipiului Sibiu. „Am făcut eforturi pentru depistarea unor cerșetori. De exemplu, în parcarea magazinului Kaufland, erau persoane care îi aduceau la fața locului, iar seara încercau să îi preia”, a spus Sorin Domnariu, șef serviciu Management Informațional din cadrul Serviciului Public Poliție Locală al Municipiului Sibiu. 

Discuțiile pe această temă vor continua și în următoarele ședințe ale ATOP. În următoarele săptămâni, la cererea președintelui Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Gheorghe Sterp Vingărzan, Poliția Locală va trebui să găsească o variantă pentru o mai bună colaborare cu DGASPC, astfel încât, atunci când sunt depistați minori care cerșesc, să poată fi luate măsuri punctuale. 

Ultima oră

Comentariul meu