noul val de covid: românia, pe primul loc în europa și pe trei în lume la numărul de cazuri

Costel Atanasiu, un virusolog român stabilit în SUA, trage un semnal de alarmă și anunță că România este pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește cazurile de infectare din noul val COVID.

Specialistul român a analizat datele instituțiilor de specialitate și a anunțat că România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri COVID. România este pe primul loc depășind Rusia, Germania și Serbia. De asemenea, România este pe locul 3 în lume la capitolul infectări COVID în noul val, potrivit sursei menționate.

„A început un nou val de covid. România este pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume la numărul de noi cazuri. Probabil că vârful valului va fi undeva prin noiembrie. Varianta actuală este foarte contagioasă, dar nu mai periculoasă decât celelalte din categoria “omicron”. Probabilitatea de a face o formă gravă este redusă având în vedere că majoritatea populației este trecută prin boală sau este vaccinată. Cei mai protejați sunt cei care au o imunitate mixtă, adică sunt vaccinați și au trecut și prin boală”, a anunțat Costel Atanasiu pe Facebook.

Virusologul recomandă vaccinarea și purtarea măștilor de protecție în spațiile închise.

„Cei mai vulnerabili sunt cei nevaccinați, în special persoanele în vârstă și cei care sunt imunocompromiși din diferite motive, inclusiv persoanele care au cancer și fac în acest moment chemoterapie. În mod normal, aceste persoane ar trebui să-și facă câte o doză de vaccin la fiecare 6 luni, dacă nu și mai des. Asta pentru că sistemul lor imunitar produce foarte puțini anticorpi și celule T. Merită să faceți încă o doză de vaccin? Da, cu excepția celor care au avut reacții adverse puternice la celelalte doze, o interdicție pe care, din păcate, n-o văd aplicată în România. În ciuda a ceea ce spun unii medici “faimoși” la televizor, recomand purtarea măștii în spațiile închise. Majoritatea articolelelor științifice care au apărut în timpul pandemiei arată clar că purtarea măștii a fost factorul cel mai important care a dus la scăderea posibilității de îmbolnăvire și transmitere a virusului. Faptul că ceva nu este eficient 100% nu înseamnă că nu trebuie folosit”, a precizat Costel Atanasiu.

Analiza a fost realizată în weekend, în funcție de situația infectărilor din ultimele șapte zile.

Ultima oră

Comentariul meu