otp bank shutterstock
foto Shutterstock

Banca Transilvania a anunţat vineri oficial achiziţia OTP Bank România şi a companiilor de leasing şi de asset management, pentru suma totală de 347,5 mil. euro, scrie Ziarul Financiar. Anunţul a fost făcut pe Bursa de la Bucureşti, scrie Mediafax.

Grupul ungar OTP a scos la vânzare banca din România pentru că nu mai puteau să crească prin achiziţia altor bănci, iar o creştere organică ar fi fost costisitoare.

După mai multe luni de discuţii, Banca Transilvania a reuşit să semneze tranzacţia. OTP Bank România era a zecea bancă de pe piaţă, cu o cotă de 2,8%.

Fiind o bancă din top 10 şi cu un portofoliu destul de bun, în special pe IMM-uri, mai multe bănzi şi-au exprimat interesul, dar în final au rămas doar Banca Transilvania şi Raiffeisen.

La preţul tranzacţiei comunicat oficial, Banca Transilvania a plătit un multiplu de 0,75 faţă de activele nete deţinute de OTP Bank.

Banca Transilvania a cumpărat în ultimul deceniu patru bănci – Volksbank, Banc Post, Idea Bank şi acum OTP, reuşind să ajungă numărul 1 din România, cu o cotă de piaţă care acum se duce spre 23%.

Vedeţi mai jos comunicatul oficial de la BVB:

RAPORT CURENT conform Legii nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata si Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat in data de 08.02.2024 perfectarea tranzactiei pentru achizitionarea a 100% din actiunile OTP Bank Romania S.A., precum si a altor companii din Grupul OTP Romania (inclusiv OTP Asset Management SAI SA si OTP Leasing Romania IFN SA), semnarea contractului avand loc in cursul zilei de azi. Pretul total al tranzactiei ce urmeaza sa fie platit de catre Banca Transilvania este de 347,5 milioane EUR.

Dorim sa precizam ca atat Banca Transilvania, cat si OTP Bank Romania SA vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei. Ulterior semnarii si in vederea integrarii entitatilor amintite mai sus in cadrul Grupului Financiar BT, vor fi demarate si derulate procedurile legale pentru obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu