atac e1707550885613
Sursa foto: Digi24

Rușii au atacat cu drone porturile de la Ismail și Reni, în apropierea graniței dintre Ucraina și România, vineri noapte, a anunțat MApN. Avioane F-16 de la Fetești se află în misiuni de cercetare. Au fost, de asemenea, emise mesaje Ro-Alert.

Rușii au atacat cu drone în timpul nopții porturile de la Ismail și Reni, în apropierea graniței dintre Ucraina și România, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. Locuitorii din Tulcea și Galați au primit în noaptea de vineri spre sâmbătă trei mesaje RO-Alert în care erau anunțați că este posibil să cadă obiecte din spațiul aerian, potrivit Digi 24.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galați.
IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50. Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații. Ulterior, la ora 05.30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județul Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert.
Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor. Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 06.20. Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.
Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. De asemenea, MApN anunță că rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.
Pe rețelele sociale, locuitorii au scris că au auzit mai multe explozii puternice Prin mesajul RO-Alert, oamenii erau îndemnați să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecție civilă, ori să rămână în casă, departe de geamuri și pereții exteriori.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu