sfaturi de la șeful salvamont sibiu pentru cei care merg pentru ski la bâlea lac. „este obligatoriu un echipament minim pentru avalanșă” (video)

Cât de important este chipamentul când vrem să ne aventurăm iarna la ski la Bâlea Lac? Directorul Serviciului de Slavamont Sibiu, Dan Popescu, spune că este foarte important să deținem accesoriile necesare în cazul unei avalanșe, acestea putând câștiga timp în cazul unui accident.

Dan Popescu a vorbit despre echipamentul standard pe care un drumeț trebuie să îl aibă atunci când merge pe un traseu montan iarna. Însă, când vine vorba despre un nivel de greutate mai mare al traseului, directorul Serviciului de Salvamont Sibiu a făcut o listă cu cele mai importante accesorii, fără de care nu trebuie să te aventurezi la ski la Bâlea Lac. Popescu a accentuat că, pe lângă hainele de schimb, ceaiul și dulciurile indispensabile pentru energia în drumetii, iarna la Bâlea Lac impune echipamente specifice pentru prevenirea riscurilor avalanșelor.

Conform directorului, pentru schiul off-piste, echipamentul minim obligatoriu include sonde, lopeți și DVA (dispozitive de căutare în avalanșă), precum și un rucsac cu ABS. Rucsacul ABS este un echipament de siguranță crucial, conceput pentru a ajuta la menținerea la suprafață în cazul avalanșelor, crescând semnificativ șansele de supraviețuire.

Popescu a subliniat, de asemenea, importanța de a nu schia singur și de a avea abilitățile necesare pentru a folosi corect echipamentele de siguranță. „Este vital să știi să folosești echipamentele”, a insistat el, adăugând că timpul de răspuns al echipelor de salvare poate fi substanțial. „Chiar dacă avem o bază de salvare în Bâlea, dacă un incident se întâmplă pe Laița, de exemplu, ne poate lua peste două ore să ajungem la fața locului.”

sfaturi de la șeful salvamont sibiu pentru cei care merg pentru ski la bâlea lac. „este obligatoriu un echipament minim pentru avalanșă” (video)
Skiori ies din telecabina la Bâlea Lac (arhiva, foto februarie 2023)

Serviciul de Salvamont Sibiu este echipat pentru a face față provocărilor specifice salvărilor montane, echipa lor purtând un echipament suplimentar semnificativ mai greu comparativ cu un turist obișnuit, incluzând echipamente medicale și tehnice necesare pentru intervenții de urgență.

„Iarna la Bâlea se schimbă situația. Vorbim deja de echipament minim obligatoriu pentru avalanșă, în funcție de gradul de avalanșă precizat de către ANM și anunțat de noi. Dacă facem schi în off-piste trebuie sondă, lopată, pieps, DVA (detectoare pentru victimele avalanșelor) și rucsac cu ABS. Este un rucsac special care îl declanșez în cazul unei avalanșe, îți permite rămâi mai la suprafață, nu schiezi singur, mai fii cu cineva care te poate căuta într-o avalanșă. Să nu schiezi singur, să mai fii cu cineva care te poate căuta într-o avalanșă și să știi să folosești foarte bine echipamentul”, a explicat Dan Popescu.

Interviul integral cu Dan Popescu, AICI 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Ce e ala „pips”? Poate Pieps si aia e doar o firma, era suficient sa scrieti DVA.