pedeapsă înjumătățită pentru șoferul care a omorât o familie de spanioli la hula bradului. a fost condamnat pentru ucidere din culpă

Șoferul din județul Gorj, care a provocat un accident mortal, în decembrie 2022, la Hula Bradului, a primit o pedeapsă mai ușoară. Bărbatul care a spulberat cu mașina o familie de spanioli va sta 10 ani în spatele gratiilor, asta după ce magistrații Curții de Apel Alba Iulia au înjumătățit pedeapsa dată de Tribunalul Sibiu. 

Accidentul a avut loc în 4 decembrie 2022. O familie de spanioli – tată, mamă și cele două fiice – se aflau într-o mașină închiriată și se deplasau către municipiul Sibiu când, deodată, un BMW s-a izbit frontal de autoturismul lor. Bolidul era condus de un șofer din județul Gorj, care a efectuat o depășire pe linie continuă, având o viteză de 128 km/h. În urma impactului devastator, părinții au murit pe loc, fiica cea mare, venită în România cu o bursă Erasmus, a decedat în ambulanță, iar mezina familiei și-a găsit sfârșitul după câteva zile la spital. 

Bărbatul care a provocat accidentul se numește Ion Sporici și are 64 de ani. Omul plecase din Birkenau, Germania în 2 decembrie, iar pe drum a avut parte de o mulțime de incidente. Venea în România la iubita lui, cu care urma să se căsătorească în perioada următoare. Drumul a fost extrem de greu pentru gorjean mai ales din cauza oboselii. A condus încontinuu, fără să se gândească la posibilele pericole. Drept dovadă, a adormit la volan pe autostradă. „Acuma mă opresc să văd ce daune am făcut la mașină că, după cum ți-am zis, oboseala își spune cuvântul. Am ațipit de multe ori și Dumnezeu m-a ținut în brațe de fiecare dată, dar până la urmă tot am lovit parapetul și vreau să văd ce am făcut la mașină. (…) Am scăpat foarte ieftin, iubire, doar două mici dâre așa, două zgârieturi mici. Doamne, nu îți spun ce sperietură am tras, să te vezi te deviază parapetul și auzi zgomotul… Mie până acum nu mi s-a mai întâmplat să am senzația asta, că gata am adormit și m-am dus în parapet. Dar am scăpat ușor, de aici încolo o să urlu în mașină, dau drumul la geam din când în când”, i-a povestit șoferul iubitei lui.


S-a schimbat încadrarea juridică. Pedeapsă mai mică

Ion Sporici, șoferul vinovat de moartea celor 4 spanioli, a fost condamnat fără acord de recunoaștere, la finalul verii trecute, la o pedeapsă de 20 de ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat de către Tribunalul Sibiu. Sentința nu a fost definitivă, astfel că bărbatul a putut face apel. 

Cauza s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde instanța a decis schimbarea încadrării juridice, din omor calificat în ucidere din culpă. Pedeapsa s-a redus la jumătate, astfel că Sporici va sta 10 ani în închisoare. „Schimbă încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare din infracțiunea de omor calificat în infracțiunea de ucidere din culpă. (…) Condamnă pe inculpatul Sporici Ion deținut în Penitenciarul București-Jilava, la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă”, se arată în soluția dată marți de Curtea de Apel Alba Iulia. Din această pedeapsă, se va scădea perioada în care a stat în închisoare, sub arest preventiv, respectiv din 7 decembrie 2022 până în 19 martie 2024. În ceea ce privește plata daunelor morale celor 9 cetățeni spanioli, rude ale victimelor, care s-au constituit părți civile, Sporici va trebui să le achite suma de 432.500 de euro în total, echivalentul în lei la data plății efective. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică