cnas prelungește valabilitatea adeverinței înlocuitoare a cardului național de sănătate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a făcut cunoscut miercuri că a reglementat prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a cardului național de asigurări de sănătate până la obținerea cardului duplicat, prin intermediul unui Ordin al președintelui CNAS publicat în Monitorul Oficial, transmite News.

Anterior, durata de valabilitate a acestei adeverințe era limitată la 60 de zile, ceea ce presupunea necesitatea obținerii periodice a unei noi adeverințe până la eliberarea unui nou card.

Un nou articol introdus prevede că “adeverința (…) este valabilă până la data emiterii cardului duplicat”.

“Procesul de emitere a cardului duplicat poate dura mai mult de două luni, iar asigurații se puteau afla în situația neplăcută de a fi nevoiți să meargă repetat la casele de asigurări de sănătate. Extinderea duratei de valabilitate a adeverinței de înlocuire a cardului național duplicat are ca efect o reducere a birocrației și o fluidizare a activității în cadrul caselor de asigurări de sănătate, diminuând astfel cozile de la ghișee”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS, conform unui comunicat de presă emis miercuri de CNAS.

Conform oficialilor instituției, această adeverință este eliberată pentru asigurații care depun cererea de eliberare a cardului duplicat la casa de asigurări de sănătate în cazul în care:


  • au pierdut, le-a fost deteriorat sau furat cardul inițial;
  • au suferit schimbări în datele lor de identitate față de cele înscrise pe card.

Potrivit ordinului, cererea de eliberare a cardului duplicat, completată și semnată de titular sau de reprezentantul legal, respectiv împuternicit, poate fi trimisă și prin poștă sau prin mijloace electronice de comunicare la distanță, cu condiția să fie însoțită de o copie a actului de identitate și, după caz, de alte documente justificative, precum și de dovada plății contravalorii cardului duplicat.

Adeverința înlocuitoare poate fi transmisă solicitantului prin mijloace de comunicare la distanță.

CNAS mai subliniază că adeverințele emise înainte de intrarea în vigoare a ordinului menționat își mențin perioada de valabilitate specificată în acestea.

“De asemenea, dorim să precizăm că persoanele asigurate care nu au avut niciodată un card național de sănătate emis pot beneficia de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale fără a fi necesar să prezinte furnizorului o adeverință în locul cardului”, a mai transmis CNAS.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. E o decizie înțeleaptă.Adeverintele nu trebuie sa dispară niciodată.Ce se întâmplă în caz de vreo explozie solară sau de vreun atac al unui satelit a care ne păstrează stocate datele??