cartier de case în apropierea viitorului gușterland. locatarii din zonă, nemulțumiți că trebuie să cedeze o parte din terenuri: „nu am fost consultați”
Sursa: Google Maps

Un cartier de case va apărea pe strada Gorunului din municipiul Sibiu, în apropiere de viitorul complex de agrement Gușterland. Sibienii au fost consultați, luna trecută, cu privire la elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru construirea acestor locuințe, iar locuitorii din zonă au trimis mai multe propuneri. Unii dintre ei nu au fost de acord cu cedarea unor părți din terenurile pe care le au în proprietate, iar alții au cerut să se ia măsuri pentru ca traficul să nu devină îngreunat în viitor. 

Un complex format din mai multe case, cu un regim de înălțime D+P+E, ar putea fi construit pe strada Gorunului din Sibiu, în apropierea Gușterlandului – zona de agrement și sport pe care Primăria o va amenaja pe Dealurile Gușteriței. În vederea obținerii documentației de urbanism PUZ pentru ridicarea noilor locuințe, beneficiarul proiectului, Andrei Constantin, a parcurs etapele pentru informarea și consultarea publicului. Trei sibieni au trimis propuneri cu privire la câteva aspecte cuprinse în documentație. 

„Cerem să se ia măsuri pentru calmarea traficului” 

Aproape 150 de locuitori noi se vor muta în această zonă odată cu construirea noilor case, potrivit documentației pusă în consultare. Acest lucru înseamnă că zona se va aglomera în următorii ani, lucru care îi îngrijorează pe locatarii care trăiesc deja acolo. Aceștia își doresc să se ia măsuri pentru calmarea traficului, fiindcă în prezent se circulă cu viteze mai mari decât maximul admis de lege. 

„Sunt o locatară a străzii Gorunului. Noi cerem ca Primăria să ia măsuri de calmare a traficului de pe strada noastră. La ora actuală, traficul se desfășoară la o viteză mult peste media admisă de 50 km/h. Situația va fi mult mai periculoasă pentru locuitori, în special copii (este și o școală aici), când pe stradă vor trece și mașinile de șantier și apoi constant toate mașinile locuitorilor noilor locuințe. La acest trafic mărit se va adăuga apoi trafic suplimentar creat de Gușterland. De aceea doleanța locuitorilor străzii este luarea unor măsuri de limitare a vitezei traficului pe strada noastră. De exemplu, instalarea mai multor relantisoare de-a lungul carosabilului, care să încetinească traficul până la o viteză de maxim 30 km/h”, a transmis o locatară de pe Gorunului. 

Proiectantul a răspuns că toate aspectele privind traficul rutier au fost luate în considerare în elaborarea PUZ-ului, însă reglementările de circulație pentru această stradă au fost deja stabilite în cadrul altui PUZ aprobat cu HCL în 2013. „Propunerea dumneavoastră, deși pertinentă și b binevenită, nu poate fi integrată în prezent. Pentru a gestiona traficul în viitorul apropiat, bă putem asigura că Primăria Municipiului Sibiu lucrează în prezent la reabilitarea străzilor Salcâmilor și Mălinului, adiacente străzii Gorunului. Aceste străzi vor prelua traficul generat de construcția viitoare a zonei de agrement Gușterland, contribuind astfel la reducerea presiunii asupra străzii Gorunului”, a răspuns proiectantul.


Locatarii nu vor să cedeze terenurile: „Nu am fost consultați” 

Celelalte două sesizări fac referire la cedarea unor părți din terenurile aflate în proprietate privată pe strada Gorunului. Oamenii spun că nu vor să se construiască căi de acces, zone verzi sau alte construcții pe parcelele lor, mai ales că nu li s-a solicitat acordul în acest sens. „Proprietarii parcelelor 3267/49 și 3267/50 vă transmitem următoarele: În propunerea de PUZ, cele două terenuri aparținând subsemnaților, sunt amenajate urbanistic fără ca vreo parte să ne fi solicitat acordul în acest sens. Pe terenurile noastre figurează în propunerea de PUZ căi de acces, zonă verde, construcții, iar subsemnații nu suntem de acord ca aceste două terenuri să facă parte din PUZ-ul respectiv. Inițiatorul nu are dreptul de a propune amenajări urbanistice pe un teren ce nu îi aparține, fapt pentru care vă solicităm să îi puneți în vedere să modifice documentația”, au transmis doi proprietari ai unor terenuri de pe Gorunului. 

Proiectantul spune însă că includerea terenurilor respective în propunerea de PUZ s-a făcut în conformitate cu avizul de oportunitate impus de primărie. Dar, în urma solicitării proprietarilor, au fost integrate modificările solicitate. „Pentru aceste parcele s-a propus reglementarea printr-o documentație de Plan Urbanistic de Detaliu. Cu toate acestea, trebuie să menționăm că există anumite condiționări pe care trebuie să le respectați în cadrul acestei noi documentații. (…) Menționăm însă importanța de a aduce în circuitul urban fostele terenuri agricole și de a le adapta din punct de vedere arhitectural”. Proiectantul a mai transmis că locuințele se vor dezvolta etapizat, în primă fază fiind avizate doar construcțiile adiacente străzii Gorunului. „Referitor la cedarea terenurilor pentru reglementarea căilor de acces, vă recomandăm să vă adresați Direcției de Patrimoniu și Cadastru din cadrul Primăriei Sibiu”. 

O altă proprietară a unui teren de 2.400 mp de pe strada Gorunului a transmis că nu este de acord cu documentația și nu dorește să cedeze cei 1.000 mp solicitați din terenul aflat în proprietatea ei. „Nu am fost consultată și nu am fost anunțată de propunerea PUZ-ului în forma prezentată. Am depus contestație și la sediul primăriei”, a spus aceasta. Proiectantul a lămurit faptul că sibianca va trebui să cedeze 319.94 mp, și nu 1.000 mp din teren, pentru realizarea drumului în zonă. „Este important de subliniat că legislația urbanistică prevedere necesitatea căilor de acces pentru a asigura o dezvoltare urbanistică corespunzătoare. (…) Se poate observa că există un cuantum de 24 de parcele, iar fiecare proprietar urmează să cedeze o suprafață de teren aproximativ egală cu cea pe care dvs. urmează să o cedați, în vederea viabilizării fostelor terenuri agricole din intravilanul orașului. Este important să menționăm că inițiatorii de PUZ au realizat o parcelare identică pentru toate parcelele studiate, fără să își favorizeze în vreun fel situația lor sau a altui proprietar din zonă. Drept urmare, am eliminat mobilarea urbanistic a parcelei dvs. și vă recomandăm să elaborați ulterior o documentație de tip PUD”, a mai transmis proiectantul. 

Date fiind reclamațiile primite de către locuitorii din zonă, documentația va fi reanalizată în ședința CTATU care se va desfășura la Primăria Municipiului Sibiu în prima joi din fiecare lună calendaristică. 

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

Publică

  1. “Statul român garantează dreptul la proprietate” spune Constituția României. Atunci cum se face că o instituție a statului român încalcă dreptul la proprietate? Dar la ce școli și grădinițe își vor duce copiii viitorii gusterițeni? Tot în Centrul orașului după ce vor apela la metoda flotant în Centru? De ce se muta un Gușterița când urmează că zona să devină foarte gălăgioasă?

  2. “Statul român garantează dreptul la proprietate” spune Constituția României. Atunci cum se face că o instituție a statului român încalcă dreptul la proprietate?

  3. Au fost niste vizionari cei care nu au prevazut acces la autostrda din Gusterita.Au facut doua in zona Compa.Deja calea Gusteritei este supra aglomerata , podul peste CF doar cu o banda pe sens.Asa da conducatori!