se împlinesc 47 de ani de la tragedia de la bâlea lac. 23 de oameni și-au pierdut viața în urma unei avalanșe
foto Adevarul

O avalanșă tragică a avut loc în data de 17 aprilie 1977, la ora 10:30, pe panta dinspre Saua Capra, deasupra Lacului Bâlea din munții noștri. Aceasta a fost considerată cea mai mortală avalanșă din istoria noastră montană, și se pare că a fost una dintre cele mai devastatoare din lume între cele ne-spontane.

Evenimentul a avut consecințe dezastruoase, soldându-se cu pierderea vieții a 23 de persoane, dintre care 7 adulți cu vârste cuprinse între 54 și 28 de ani și 16 elevi cu vârste între 18 și 13 ani, ce făceau parte din Liceul German din Sibiu. Printre victime se numărau și frații Hanspeter și Dieter Gross.

Cauza acestei catastrofe a fost atribuită celor trei „I”: Incompetență, Inconștiență și Iresponsabilitate. Grupul de sibieni care a declanșat avalanșa nu a evaluat corect riscul, chiar în condițiile în care ninsese masiv timp de două zile și noapte, periclitând siguranța traseului lor.


se împlinesc 47 de ani de la tragedia de la bâlea lac. 23 de oameni și-au pierdut viața în urma unei avalanșe
foto Adevarul

După tragedie, autoritățile au luat măsuri pentru a preveni astfel de evenimente în viitor, inclusiv afișarea unor avertismente la Bâlea-Cascadă, indicând interzicerea schiatului în căldarea Bâlea din cauza pericolului de avalanșă.

Acest eveniment tragic rămâne un avertisment dureros despre pericolele ascunse ale munților și necesitatea unei pregătiri adecvate și a respectării regulilor de siguranță în explorarea lor.

Citește întregul articol pe Chemarea Muntelui, detalii aici: Avalanşa catastrofală de la Bâlea

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Nu știu de ce, dar gustul care rămâne după ce am citit acest trist articol este același cu cel al campaniilor electorale și probabil că acesta nu se suprapune întâmplător cu actuala campanie electorală. Dar nu înțeleg ce legătură are durerea pentru pierderea și moartea prematură a acestor elevi minori cu viața politică de astăzi. Poate că aici este locul unde cei trei “i” intră în joc, dle Birsan.