cea mai mare șezătoare din țară se ține la avrig. sute de participanți din românia vin îmbrăcați în port popular și ”cu traista pe uliță”

Biblioteca Orășănească Avrig, în parteneriat cu Asociația Prietenii Avrigului organizează un eveniment care a ajuns la a șasea ediție.  ,,Hai cu lucru la Avrig! Cu traista pe uliţă” este o șezătoare care a reunit anul trecut peste 330 de participanți din 29 de șezători din țără.

Întâlnirea aduce laolaltă, în spațiul Bibliotecii Avrig, persoane pasionate de cultura și port tradițional românesc, din toate zonele țării, de la Maramureș, Bacău, Brașov, Galați, Brăila, Cluj, Vrancea etc.

Evenimentul își primește invitații în strigăte și chiuieli, acestea reprezentând specificul zonei Avrig, care se pot personaliza în funcție de mesajul care se dorește să se transmită: ,,Foaie verde Pipirig, noi venim de la Avrig!” sau ,,Toarce furca și tu fus, că de aia te-am adus”.

Obiceiul femeilor de la țară

Maria Grancea, bibliotecară Avrig și coordonatoarea acestui eveniment, a declarat pentru Ora de Sibiu că ,, anul acesta, tema este cu traista pe uliță. Înainte, acesta era un obicei al femeilor de la țară: se duceau la o vecină sau la o soră, își puneau lucrul în traistă, dar niciodată nu se duceau cu traista goala, ci luau mere ori plăcinte”.

Evenimentul se desfășoară în orașul Avrig, în data de 11 mai, începând cu ora 9.30, atunci când se face și primirea oficială a invitaților, prin chiuituri și strigăte. Participanții vor purta portul popular specific zonei de unde provin, pe toată perioada întâlnirii până la final, în jurul orei 16 când se va încheia.


Pentru voie bună, doamna Maria Grancea povestește că în antren vor cânta prietenii de la Doruri Sibiene, soliști de la Făgăraș și Maramureș, moment în care lumea joacă și petrece. Apoi, doamnele se așează, fac fir, croșetează, împletesc, cos și povestesc despre tradiții, obiceiuri, învață și fac schimb de modele de cusut pe cămăși, pe altiță, iar domnii, deși în număr mai mic, lucrează în lemn.

,,Acest eveniment are obiectivul să reușim să păstrăm autenticul, să nu se ducă nici portul, nici meșteșugul, sa nu se piardă portul. Portul este un factor identitar”, declară doamna Maria Grancea.

Gastronomie locală

Fiindcă de la orice petrecere nu trebuie să lipsească gastronomia locală, invitatele vor pregăti sarmale după rețeta originală. ”Fără condimente, doar cu carne afumată, șunculiță, ceapă și orez, învelite în foi de varză murată. Vom avea aperitive cârnați, slănină, ceapă, ridichi, brânză de toate felurile, salată de vinete, salată de cartofi. Anul trecut am făcut 1200 de sarmale. Practic, încercăm să mișcăm alt colț de tradiție și de moștenire culturală fiindcă până la urmă, multe din obiceiurile acestea au o veche tradiție rurală de secole și nu putem să o renegăm sau anulăm doar fiindcă locuim la oraș”, mai spune Maria Grancea.

Locuitorii din Avrig pot participa la eveniment, având condiția să se prezinte în costum popular și cu preparate culinare specifice zonei.

 

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică