ce poți păți dacă nu plătești amenzile auto primite în străinătate

În sezonul estival, mulți români vor opta pentru vacanțe în străinătate. Unii vor alege să plece la drum cu mașinile personale și, în acest caz, este important să știe că Parlamentul European va mări lista sancțiunilor pentru nerespectarea normelor de circulație. Dacă propunerile vor fi aprobate, șoferii imprudenți nu vor mai fi iertați în trafic. Vor primi, în mod obligatoriu, amenzile la domiciliu.

La propunerile deputaților europeni, statul membru în care vor fi încălcate regulile de circulație va putea trimite amenda în țara șoferului sancționat. Notificarea va trebui transmisă în termen de 11 luni și va trebui să conțină multe detalii, de la context până la cum poate fi depusă o contestație.

Prin urmare, la cererea țării în care s-a produs încălcarea regulilor de circulație, statul de reședință al șoferului poate prelua colectarea amenzilor. Mai mult, în unele țări, șoferul găsit vinovat va fi obligat să plătească amenzile, la revenirea lui în țara respectivă.

Până în prezent, nu exista niciun astfel de termen reglementat, așa încât șoferii indisciplinați în trafic se trezeau cu amenzi primite și la doi-trei ani, de la revenirea lor în țara de baștină. Este important de știut că amenzile ajung, oricum, în gestiunea statului de rezidență al persoanei sancționate, iar dacă nu sunt plătite, acestea intră în evidențele ANAF care pot aplica, inclusiv, o poprire a contului.


Parlamentul European este decis să propună un sistem unic pentru toate țările membre UE, de la aplicarea amenzilor până la recuperarea banilor. Totodată, noile norme obligă autoritățile naționale să răspundă cu promptitudine solicitărilor venite din partea altor state ale Uniunii Europene.

Potrivit stirileprotv, statele membre vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a se pregăti să pună în aplicare noile dispoziții, după ce normele vor fi aprobate de Consiliul European.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică