expoziție de excepție la muzeul brukenthal: icoane pictate pe ouă de struț încondeiate

Sibienii vor avea ocazia să-și încânte privirile cu o serie de creații în spiritul sărbătorilor pascale, semnate de Mariana Andone Rotaru. Artista va expune, în cadrul Muzeului Național Brukenthal, icoane lucrate pe ouă de struț încondeiate cu foiţă de aur şi argint, anunță AGERPRES. Vernisajul va avea loc vineri, 26 aprilie, începând cu ora 14:00.

Muzeul Naţional Brukenthal va vernisa, vineri, expoziţia intitulată În căutarea Paradisului pierdut a artistei Mariana Andone Rotaru. Cu această ocazie, iubitorii de artă vor dezlega tainele unui mod original de decorare a oului pascal, fiind vorba atât de încondeiere cât și de încrustare. Creațiile artistei îmbină armonios meșteșuguri și îndeletniciri cu vechi rădăcini pe meleagurile noastre. Preocuparea sa vizuală este centrată pe obiceiul încondeierii ouălelor, artista alegând să redea pe suprafețele ovaloide teme de inspirație religioasă. Expozanta și-a propus, astfel, să readucă la viață o lume arhaică și sacră, atinsă într-o oarecare măsură și de misticism.

În cazul multor creații care vor fi expuse, suprafața de lucru este împărţită în două. Tema iconografică este încadrată pe una dintre acestea. Decorul de pe partea opusă icoanei dezvăluie o compoziție proprie, marcată de semne și simboluri, care are la bază elemente din câmpul țesăturilor naționale. Motivele reinterpretate sunt inspirate, așadar, din colecții muzeale de patrimoniu sau colecţii private. Ornamentarea deosebită a fost posibilă cu foiţă de aur de 24K şi foiţă de argint. Desenul a fost realizat cu ceară de albine, topită cu ajutorul unui condei.


O parte din spectaculoasele ouă de struț, care vor fi expuse privitorilor, sunt decorate cu motive tradiţionale româneşti. Efectele obținute pe suprafețele acestora amintesc de măiestria broderiilor regăsite pe iile străbunilor din diverse regiuni ale țării.

Creaţiile MaryAndo concentrează în ele mai multe tehnici străvechi. Printre acestea se regăsesc: încondeierea cu băi succesive de culoare prin protejarea fondului cu ceară, încrustarea fizico-chimică în coajă de ou, încondeierea cu ceară în relief, aplicarea altor elemente decorative. MaryAndo fior d’or este marcă înregistrată OSIM, reprezentând un original concept de lucru al Marianei Andone Rotaru. Artista este născută în Republica Moldova și face parte din prima generaţie de elevi basarabeni, veniţi la studii în România.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică