pensii anticipate mai devreme cu 5 ani și penalizări reduse. cine beneficiază de ele din toamnă
Foto Agerpres

Începând din luna septembrie, o serie de categorii de angajați, inclusiv mamele, vor avea posibilitatea să se pensioneze mai devreme decât vârsta standard legală, conform noii legi a pensiilor, scrie Observatornews.

Potrivit noilor prevederi, românii vor putea ieși la pensie cu 5 ani înainte de vârsta standard de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei, cu condiția să fi contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani, respectiv 37 de ani.


Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat că această opțiune este disponibilă pentru cei care au un stagiu contributiv de 40 de ani, permițându-le să se pensioneze cu 5 ani mai devreme fără a suferi penalități. Astfel, un bărbat care a început să lucreze la vârsta de 20 de ani și dorește să se pensioneze la 60 de ani, în condițiile în care vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați, poate face acest lucru în baza noilor reglementări.

De asemenea, cei cu un stagiu de cotizare mai mic, de 35 de ani, vor putea beneficia de pensie anticipată, însă vor primi o sumă mai mică. Penalizarea pentru pensionarea anticipată a fost redusă de la 30%, așa cum era prevăzut în legea anterioară (263/2010), la 24%, conform noii legi, adică o reducere semnificativă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică