ploaia a făcut prăpăd în satul chesler din sibiu (video, foto)

Satul Chesler din comuna sibiană Micăsasa a fost măturat de o ploaie ce a durat doar 10 minute. În scurt timp, o porțiune din drum a fost inundată și la fel și gospodăriile sătenilor. Calea ferată a fost și ea afectată puternic, motiv pentru care, vreme de mai bine de 4 ore, trenurile au fost blocate în gară la Copșa Mică. Lucrătorii CFR, împreună cu voluntarii Serviciului pentru Situații de Urgență veniți din mai multe localități au deblocat una dintre linii, lucrând în continuare pentru degajarea aluviunilor aduse de ape. 

Ploaia de miercuri a făcut ravagii în zona comunei Micăsasa. Mai multe gospodării au fost inundate, localnicii având nevoie de intervenția pompierilor pentru a scoate toată apa din curți. 

Citește și: Ploaia face ravagii la Micăsasa. Gospodării inundate

În doar zece minute, satul Chesler a fost măturat de ape. Ploaia a adus de pe dealuri deșeuri vegetale, crengi și bolovani, o parte din drumul comunal a fost inundat, iar calea ferată a fost blocată, ceea ce a condus la întârzieri de peste 4 ore la trenurile care trebuiau să ajungă în Copșa Mică și în județul Alba. 

ploaia a făcut prăpăd în satul chesler din sibiu (video, foto)

Calea ferată, blocată. Viceprimar: „Nu am mai văzut așa ceva”

Zeci de angajați de la CFR din Sibiu și Blaj și voluntari ai Serviciului pentru Situații de Urgență din Copșa Mică și Mediaș, dar și localnici din Chesler și Micăsasa au participat, miercuri, după ora 15:00, la o acțiune de curățare a liniei de cale ferată pentru a o pune în funcțiune cât mai curând posibil. După patru ore, una dintre linii a fost eliberată, iar călătorii care au staționat în gara din Copșa Mică au putut să își continue drumul. 


ploaia a făcut prăpăd în satul chesler din sibiu (video, foto)

Primarul comunei Micăsasa spune că s-au produs pagube în special la calea ferată. „A fost o rupere de nori care a afectat accesul spre localitatea Chesler pe drumul rutier, iar în același timp a afectată și calea ferată care a fost închisă. Împreună cu cei de la CFR și Serviciul Voluntari de Situații de Urgență am venit cât de repede să ajutăm să redeschidem traficul rutier. Preț de 10 minute a fost o rupere de nori, a venit o cantitate foarte mare de apă. În sat, o vale a ieșit, a rupt niște garduri, dar spre norocul nostru, acolo am construit recent un pod. Podul anterior sigur ar fi fost afectat. Apa a adus din pădure buruieni, resturi vegetale, lemne, aici s-a format un dig și a trecut peste calea ferată pe care a afectat-o. Apa a luat terasamentul, iar pe un fir șina ține traversele, iar traversele stau în aer”, a spus Timotei Păcurar, primarul comunei Micăsasa. 

ploaia a făcut prăpăd în satul chesler din sibiu (video, foto)

Viceprimarul a precizat, de asemenea, că nu a fost niciodată martorul unei asemenea catastrofe. „Am 33 de ani, dar atâta apă eu nu am mai văzut mai ales în zona asta. Atâta apă încât să treacă peste calea ferată și să facă pagubele astea eu n-am mai întâlnit. Ne-am imobilizat cu colegii de primărie, cu voluntarii de la Serviciul pentru Situații de Urgență, imediat au venit și cei de la CFR, cu hârlețe, cu lopeți, am reușit să reabilităm un pic linia. Urmează să vedem de drumuri, pentru că s-au făcut pagube. La un moment dat chiar a fost blocat drumul către Chesler”, a spus Adrian Suciu, viceprimarul comunei Micăsasa. 

„Linia era acoperită de mizerie, de lemne, aluviuni din pădure. Traversele erau goale, susținute doar de șină. Am venit de la Blaj în ajutorul colegilor o echipă de 15 oameni și am reușit să deschidem circulația pe un fir. A fost un efort considerabil, a fost un pic de muncă. În ultimul timp nu au mai fost asemenea ploi. Acum 15-20 de ani, dar de atunci nu”, a spus unul dintre lucrătorii care au eliberat calea ferată. 

ploaia a făcut prăpăd în satul chesler din sibiu (video, foto) ploaia a făcut prăpăd în satul chesler din sibiu (video, foto)

Lucrătorii, localnicii și voluntarii au fost în teren până spre seară, iar în jurul orei 19:30 a trecut primul tren care fusese oprit la Copșa Mică. Doar una dintre linii a fost deblocată până la acest moment. 

Muncitorii au precizat că va mai dura câteva zile până când vor reuși să deschidă și cealaltă linie, deoarece aceasta a fost afectată grav. Ploaia a spălat tot terasamentul de sub ea, în prezent fiind suspendată în aer. 

Ultima oră