au rămas doar câteva zile în care mai pot fi folosite cardurile de energie neconsumate

Deşi, inițial, cardurile de energie puteau fi folosite până la data de 31 decembrie 2023, valabilitatea lor a fost prelungită până pe 31 martie 2024 iar, ulterior, Guvernul României a anunţat, printr-un scurt comunicat, că prelungeşte durata în care cardurile de energie  vor putea fi folosite, respectiv până la 31 mai 2024, pentru plata facturilor sau pentru cumpărarea de materiale pentru încălzire.

Chiar și cu prelungirea termenului, banii nu au fost cheltuiţi în întregime de către toţi cei 2,8 milioane de români beneficiari cărora le-a fost destinat ajutorul, iar până la expirarea cardurilor din această tranşă au mai rămas doar câteva zile lucrătoare, mai exact 4, excluzând ultima zi a decontărilor bancare. Până atunci, persoanele vulnerabile mai pot cheltui aceste sume, iar după data de 31 mai sumele rămase necheltuite se vor pierde.

Reamintim că, potrivit ordonanţei, plăţile cu cardurile de energie se vor putea efectua prin toate cele 3 modalităţi, repsectiv oficiile poştale, aplicaţia online sau la factorii poştali. Aplicaţia Poştei Române- Sprijin pentru România funcţionează şi permite plata online cu aceste carduri: aici

Ajutorul financiar de 1.400 de lei,  acordat de stat sub forma tichetelor, a avut ca scop plata facturilor la energie electrică și termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguş, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi folosite pentru locuințe, de către persoanele cu venituri mici.

Cardurile cu ajutoare pentru montarea de repartitoare rămân valabile

De asemenea,  un nou sprijin financiar  este dedicat şi pentru compensarea, care a început la data de  15 aprilie 2024, a costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, mai exact repartitoare pentru încălzirea locuințelor.

În acest caz, ajutorul este de cel mult 750 de lei şi va putea fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024. Sprijinul se acordă pe locuinţă sau pe gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică.

Aproximativ un milion de locuințe din România sunt încă conectate la sistemele centralizate de furnizare a energiei termice, cu jumătate dintre acestea localizate în Bucureşti.

Ultima oră