sondaj la sibiu: astrid fodor conduce detașat cu peste 40 la sută, găvozdea urcă pe locul 2, iar bibu a căzut pe 3

Singurul sondaj realizat în campania electorală din 2024 a fost prezentat luni, de către candidatul independent la Primăria Sibiu, Alexandru Găvozdea. Sondajul a fost făcut în perioada 13-19 mai, prin interviu prin intermediul chestionarului, iar răspunsurile sibienilor au fost culese prin metoda CATI, respectiv interviuri telefonice.  

Candidatul independent la Primăria Sibiu, Alexandru Găvozdea, a prezentat cel mai recent sondaj realizat în preajma alegerilor locale. Potrivit datelor prezentate, în luna mai Astrid Fodor conduce detașat cu peste 40 la sută, Alexandru Găvozdea urcă pe locul 2, iar Adrian Bibu a căzut pe locul 3.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale, Astrid Fodor, din partea FDGR, ar ieși primar. Sondajul  realizat în luna mai față de cel din luna aprilie aduce în clasament câteva schimbări. Potrivit răspunsurilor sibienilor din luna mai, Astrid Fodor rămâne în topul preferințelor sibienilor pentru funcția de primar cu un procent de 41%, mai mare decât în luna aprilie atunci când a fost de 38%.

Spre deosebire de luna aprilie, când candidatul din partea PNL la Primăria Sibiu, Adrian Bibu, se clasa pe locul doi, acum candidatul independent Alexandru Găvozdea i-a luat locul, potrivit statisticilor. Astfel, în luna mai Alexandru Găvozdea se află pe locul doi în preferințele sibienilor la funcția de primar cu un procent de 18%, mai mare cu 5% față de sondajul realizat în aprilie. Spre deosebire de acesta, procentul candidatului Adrian Bibu a scăzut în luna mai cu 2% față de luna aprilie, când avea 19%. Și Ruxandra Cibu, din partea ADU a înregistrat un procent mai mic față de luna aprilie, atunci când 8% dintre sibienii chestionați o considerau potrivită pentru funcția de primar, acum a scăzut în preferințe cu 2%.

De asemenea Sebastian Suciu, candidatul din partea AUR, a cunoscut o scădere semnificativă în preferințele sibienilor. Dacă în luna aprilie avea un procent de 10% în mai acest procent s-a înjumătățit. Florin Giubenga, candidat din partea PSD, se află în finalul clasamentului cu 5% și este urmat de Ștefan Ioan Zara, din partea Partidului Ecologist Român cu 3%, Ciprian Faraon din partea PPUSL cu 2% și Cristian Marinescu din partea Partidului Patrioților cu 1%, potrivit sondajului realizat în luna mai.

sondaj la sibiu: astrid fodor conduce detașat cu peste 40 la sută, găvozdea urcă pe locul 2, iar bibu a căzut pe 3

„Când am intrat în campanie am făcut-o pentru că am simțit și am crezut că Sibiul are nevoie de o reformă în administrația publică și am plecat de la premisa că înnoirea felului în care gândim Sibiul nu poate fi pornită de la partide și că mulți sibieni gândesc la fel și s-a dovedit corect. Treizeci la sută dintre sibieni cred că un independent este soluția pentru Sibiu. Administrația Forum, prezentă de 20 de ani la conducerea orașului, are nevoie de o competență reformatoare, de secolul 21 și aproape jumătate din sibieni cred acest lucru. Să reformăm nu înseamnă să rupem istoria noastră, să ignorăm patrimoniu. Înseamnă să asigurăm un suflu nou orașului și să asigurăm din nou rolul de exemplu pe care l-a avut la nivel de România. Înseamnă să repornim Sibiul, să îl readucem la linia orașelor dinamice care contează în România și Europa”, a spus Alexandru Găvozdea, candidat la Primăria Sibiu.

Cât despre preferințele sibienilor referitoare la componența Consiliului Local Sibiu, sondajul arată o egalitate între PNL și FDGR. Ambele partide au un procent de 26%, după ce PNL a stagnat iar FDGR a cunoscut o creștere de 6%. Și  AUR a crescut cu 1%, respectiv de la 10 la 11%. PSD se află în scădere de la 17% la 14, iar Alianța Dreapta stagnează cu un procent de 13%, același fiind și în aprilie și în mai. În schimb, AUR a crescut cu 1%, respectiv de la 10 la 11%.

sondaj la sibiu: astrid fodor conduce detașat cu peste 40 la sută, găvozdea urcă pe locul 2, iar bibu a căzut pe 3„Sibiul bate pasul pe loc de câțiva ani. Orașul trebuie repornit” este afirmația din sondaj pe care în aproximativ 45% dintre sibieni consideră că este adevărată, iar 52% în luna aprilie, respectiv 54 în luna mai o consideră falsă.

Potrivit sondajului, 37% din sibieni își doresc  un primar independent și 52% își doresc un primar din partea unui partid politic.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile europarlamentare, sibienii și-au arătat preferințele pentru partide. Pe primul loc se află Alianța PSD-PNL cu un procent de 41%, urmat de USR cu 21%, 17% pentru AUR, 14 % pentru Partidul Ecologist Român, 4% pentru Partidul SOS România și 3% pentru Partidul REPER.

sondaj la sibiu: astrid fodor conduce detașat cu peste 40 la sută, găvozdea urcă pe locul 2, iar bibu a căzut pe 3

În același sondaj se arată că 70% dintre sibieni cred că candidații partidelor politice se ocupă de interesele de partid, nu de nevoile oamenilor. Alți 23% dintre sibieni consideră această afirmație ca fiind falsă.

 

 

Ultima oră