european parliament in strasbourg france
Photo by Jonas Horsch on Pexels.com

Extrema dreaptă a obținut rezultate surprinzătoare la alegerile europene, cu un sprijin semnificativ în Franța și Germania.

În Franța, partidul Regruparea Națională (RN), condus de Marine Le Pen, a obținut un triumf istoric. Jordan Bardella, candidatul RN, a obținut 31,5% din voturi, depășind cu mult pe candidata macronistă, Valérie Hayer, care a atins 15,2%. Acest rezultat, conform președintelui Emmanuel Macron, a dus la dizolvarea Adunării Naționale și convocarea unor noi alegeri legislative.

În Germania, partidele din coaliția de guvernare, conduse de cancelarul Olaf Scholz, au suferit o înfrângere severă. Extrema dreaptă, reprezentată de Alternativa pentru Germania (AfD), a obținut 16,4% din voturi, poziționându-se în spatele Uniunii Creștin-Democrate (CDU) și a Social-Democrației Bavareze (CSU), dar înaintea partidelor de guvernare.

Victoria extremei drepte în Austria, conform sondajelor

Un scenariu similar s-a petrecut și în Austria, unde partidul ultranaționalist FPÖ a câștigat alegerile europene. FPÖ a obținut 27% din voturi, depășind partidul de guvernământ ÖVP, care a obținut 23,5%. Social-democrații (SPÖ) s-au situat pe locul al treilea, cu 23%, în timp ce Verzii, parteneri în coaliția de guvernare, au obținut 10,5%.

Aceste rezultate reflectă un avans semnificativ al extremei drepte în Europa, semnalând o schimbare importantă în peisajul politic al continentului.

Ultima oră