junii sibiului, super spectacol în irlanda. spectatorii le-au cântat ”la multi ani”!

În perioada 16-21 mai 2014, Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul –Junii Sibiului” s-a aflat în turneu în Irlanda pentru a marca, în plan internaţional, aniversarea a 70 de ani de activitate.

Seria evenimentelor culturale din Irlanda a culminat, în 17 mai, cu spectacolul găzduit de complexul The Helix din Dublin. Peste o mie de români, irlandezi, spanioli şi lituanieni,  Excelenţa Sa, Emanuela Breazu, Ambasadoarea României în Irlanda, Excelenţa Sa,  Constantina Zagorianou-Prifti, Ambasadoarea Greciei în Irlanda, au asistat la spectacolul susţinut de cea mai veche formaţie de dansuri populare din România.

Cincizeci de artişti, instrumentişti, dansatori şi soliştii Nicolae Furdui Iancu, Viorica Telcean, Alexandru Brădăţan, Paul Ananie, Nicu Mâţă, Daniel Pop, Gabriel Dumitru, Emilia Dorobanţu, au prezentat, timp de trei ore, cântece şi jocuri populare din toate zonele etnofolclorice ale României. Gazda spectacolului a fost îndrăgita prezentatoare tv Iuliana Tudor. De la debutul spectacolului, pe melodia tradiţională “Ăsta-i jocul Junilor”, şi până la final, când întreaga sală a cântat “Hai să-ntindem hora mare”, alături de Nicolae Furdui Iancu, publicul a reverberat la tot ceea ce înseamnă românesc şi autenticitatea culturii tradiţionale. Frumuseţea dansurilor şi cântecelor, perfecţiunea interpretativă şi a tehnicii dansatorilor au ridicat spectatorii în picioare de nenumărate ori. Excelenţa Sa Emanuela Breazu a urcat pe scenă, a felicitat ansamblul şi a subliniat că aceasta fost cel mai bun frumos spectacol oferit comunităţii de românii din Dublin.

Invitat special în spectacol a fost Irish Dance Company, un ansamblu cu o carte de vizită impresionantă. Irish Dance Company sunt campionii Irlandei şi campionii lumii la Irish Dancing; de asemenea, mulţi dintre dansatorii acestui ansamblu evoluează alături de Celtic Tiger, Lord of The Dance şi River Dance. Astfel, în cadrul spectacolului a avut loc şi un schimb intercultural, finalizat cu o dublă lecţie de dansuri tradiţionale: un irlandez i-a arătat unui coleg român paşi specifici dansului irlandez, iar românii le-au arătat gazdelor ponturi fecioreşti.


Un alt moment special a marcat dubla sărbătoare din Irlanda: cei 70 de ani ai Junilor Sibiului şi aniversarea coregrafei Silvia Macrea, manager al Ansamblului. Astfel, cei peste o mie de spectatori le-au cântat La mulţi ani! Junilor şi Silviei Macrea.

“Pentru noi a fost unul dintre cele mai emoţionante spectacole pe care ansamblul le-a susţinut vreodată. Publicul a apreciat fiecare moment muzical-coregrafic şi de oriunde ar fi provenit, românii din sală s-au regăsit în cântecele şi dansurile populare prezentate de Junii Sibiului. Pentru noi, ropotele de aplauze şi ovaţiile publicului, căldura extraordinară cu care am fost întâmpinaţi sunt cel mai frumos omagiu la ceas aniversar. A fost o bucurie şi o onoare  pentru noi să evoluăm în Irlanda. Mulţumim Consiliului Judeţean Sibiu, Comunităţii Românilor din Irlanda, Asociaţiei „De la Români pentru Români” şi Primăriei Municipiului Sibiu, care cofinanţează proiectul aniversar Junii Sibiului – 70 de ani de activitate”, spune Silvia Macrea, managerul ansamblului.

Pentru românii din Irlanda, spectacolul oferit de “Junii Sibiului” a fost de neuitat. “O seară de povestit nepoţilor”, “cel mai frumos spectacol organizat vreodată în comunitatea românească din Irlanda”, “o seară în care am uitat că suntem în Irlanda, departe de ţară şi de neamuri”, “o seară care ne-a umplut sufletele de bucurie – aşa au descris românii din Irlanda spectacolul Junilor, conform Romanian Community or Ireland.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică