liszt67

liszt67Un proiect inedit pus in practică de Societatea Română de Radiodifuziune împreună cu pianistul Horia Mihail aduce Mediașului unj cadou nesperat pentru melomani, un pian.

Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Horia Mihail va efectua un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România, pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt.
Urmând exemplul compozitorul maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 orase în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian calator. Primele 7 concerte ale turneului vor anunţa cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.
Pianul va călători alături de pianistul Horia Mihail în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş.
Recitalul care marchează începutul turneului şi totodată plecarea unui pian de concert spre o destinaţia finală va avea loc în capitală, la Sala Radio pe 15 aprilie.
La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.
Mediaşul este un oraş important din judeţul Sibiu, cu un centru istoric de o frumuseţe aparte. Alegerea acestuia ca beneficiar al acţiunii noastre se datoreaza în primul rând faptului că în Mediaş există foarte mulţi iubitori de artă, un număr impresionant de melomani. La ultimul concert al formaţiei Romanian Piano Trio în cadrul turneului MusicON (organizat tot de Asociaţia Culturală Accendo) au participat peste 600 de spectatori.
Turneul din acest an nu este o acţiune singulară. Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante.. “Este un proiect care are susţinerea Radio România pentru cel puţin 3 ediţii aşa că va fi şi „Pianul Călător II” şi cu siguranţă „Pianul Călător III în 2013. Este o experienţă nouă, turnee am făcut, recitaluri solo am făcut, concerte solo am făcut, foarte multe, însă un astfel de turneu este o premieră pentru mine, categoric există un alt gen de emoţie.”, declară Horia Mihail.
Programul turneului va cuprinde în exclusivitate muzică scrisă de Franz Liszt, iar oraşele prin care va trece sunt Sibiu – 1 aprilie, Braşov – 3 aprilie, Cluj-Napoca – 4 aprilie, Baia Mare – 7 aprilie, Târgu Mureş – 10 aprilie, Iaşi – 12 aprilie, Bucureşti – 15 aprilie, Hunedoara – 17 aprilie, Deva – 18 aprilie, Alba Iulia – 19 aprilie, Dumbrăveni – 20 aprilie, Mediaş – 21 aprilie.
Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu