foto sectia de ortopedie - traumatologie de la spitalul județean sibiu, dotată cu aparatură performantă

Secţia Clinică Ortopedie-Traumatologie este o componentă esenţială a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi, prin specificul său, parte integrantă din cadrul oricărui spital de urgenţă. Ţinând cont de acest aspect, conducerea spitalului şi a secţiei se preocupă permanent de creşterea calităţii serviciilor medicale acordate pacienţilor.

În acest sens, dorim să anunţăm finalizarea unui proiect deosebit de important pentru ortopedia sibiană: dotarea blocului operator al Secţiei Clinice Ortopedie-Traumatologie cu aparatură medicală performantă în valoare de circa 80.000 de dolari.

„În urmă cu peste un an am demarat un proiect de dotare a blocului operator din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie / Spitalul Clinic Judeţean Sibiu – bază clinică a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu – cu aparatură medicală de circa 80.000 USD. Acest proiect s-a derulat prin Clubul Rotary Sibiu, respectiv Clubul Rotary Bielefeld (Germania) şi a beneficiat de o finanţare (matching grant) din partea Rotary International. Ideea a demarat şi s-a concretizat în urma unei foarte bune colaborări internaţionale între Clubul Rotary Bielefeld (Arh Volker Crayen, Prof. Dr. med. Hans-Björn Gehl), fundaţia Helpup (Dl. Martin Elbracht, D. Volker Neuhoefer), Clubul Rotary Sibiu (Dl. Dir. Andrei Mihu, Dl. Costin Tancu, Dl. Av. Lucian Chirilă) şi Spitalul Judeţean Sibiu – Secţia Clinică Ortopedie şi a beneficiat de sprijinul instituţiilor locale – Consiliul Judeţean prin intermediul Dlui. Preşedinte Ioan Cindrea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu (Dr. Vasile Spinean, manager  şi Dr. Radu Chicea, Director medical), Universitatea “Lucian Blaga” (Dl. Rector Prof. Univ. Dr. Ing. Ioan Bondrea, Dl Decan Conf. Univ. Dr. Silviu Morar) precum si de sprijinul comunităţi locale”, a declarat Dr. Dan Mihai Roman, Medic Şef Secţia Clinică Ortopedie-Traumatologie a SCJU Sibiu.spital

„În noiembrie 2012 am fost prezent la o prelegere susţinută de dl. Dr. Roman în Germania, la Oerlinghausen şi am aflat despre infrastructura insuficientă din cadrul blocului operator al Ortopediei de la spitalul din Sibiu. În acel moment tocmai fusesem ales ca viitor preşedinte al Clubului Rotary din Bielefeld şi am decis ca proiectul meu în această calitate să fie sprijinirea Spitalului din Sibiu. În acest sens am iniţiat primele contacte cu clubul Rotary din Sibiu şi împreună am derulat acest proiect, reuşind să obţinem 80.000 de dolari pentru a cumpăra dispozitivele şi aparatura necesară secţiei ortopedie. După un an şi jumătate am venit în faţa dvs. pentru a vă preda totul. Rotary este o organizaţie de 12 milioane de oameni din întreaga lume care încearcă să ajute acolo unde oamenii au nevoie. Ne-am dorit să facem acest lucru în casa noastră comună europeană din care România făcea parte dintotdeauna, şi nu doar după intrarea în UE”, a declarat dl. Volker Crayen, Preşedintele Clubului Rotary din Bielefeld.

 

La rândul său, dl. avocat Lucian Chirilă, actualul preşedinte al Rotary Club Sibiu a declarat „În cadrul activităţii rotariene de la Sibiu, astăzi s-a finalizat primul „global grant”, un mecanism prin care Cluburile Rotary atrag fonduri puse la dispoziţie de Rotary Internaţional. De altfel, deviza Clubului Rotary este << a servi mai presus de sine>> şi asta încearcă să facă zi de zi toţi membrii clubului Rotary”.

 

Aparatura a fost achiziţionată şi a sosit la Sibiu în cursul acestei săptămâni şi a fost montată în cadrul blocului operator al secţiei de ortopedie, urmând să deservească una din sălile de operaţie. Au fost achiziţionate următoarele: aspirator chirurgical, tourniquet automatizat, EKG portabil, electrocauter, drill şi oscilant ortopedic, masă de operaţii chirurgicală, masa de operaţii ortopedică, monitor de supraveghere cardiacă şi respiratorie, sterilizator.

 

„Acest prim pas de modernizare a infrastructurii din cadrul Secţiei Clinice de Ortopedie va avea ca şi urmare nu numai creşterea calităţii actului medical spre beneficiul pacienţilor dar va fi utilă şi pentru pregătirea profesională a medicilor rezidenţi, a studenţilor şi asistentelor medicale. Aparatura medicală va permite, de asemenea, derularea de proiecte de cercetare precum şi organizarea de cursuri de specializare pentru medici rezidenţi şi specialişti, sub egida SCJU Sibiu şi a ULBS”, a mai declarat Dr. Dan Mihai Roman.

 

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, dl. Ioan Cindrea a declarat: „Este un eveniment deoesebit de important şi reprezintă totodată un model de colaborare între Clubul Rotary şi SCJU Sibiu. Sper ca acest model să continue pentru că sprijinul rotarienilor vine să completeze eforturile pe care Consiliul Judeţean Sibiu le face pentru modernizarea spitalelor, pentru sănătate în general. De altfel, sănătatea reprezintă o prioritate a mandatului meu. Nu pot decât să le mulţumesc prietenilor noştri germani pentru această donaţie care va duce cu siguranţă la o mai mare calitate a actului medical”.

 

„Dotarea secţiilor spitalului cu aparatură performantă reprezintă un obiectiv principal al actualei echipe de management precum şi pentru toţi medicii şefi de secţie. Pe lângă eforturile financiare pe care spitalul şi Consiliul Judeţean Sibiu le-au făcut şi le vor face în continuare, se remarcă şi proiecte dezvoltate la nivelul secţiilor, prin eforturile medicilor de la conducerea acestora. Un exemplu elocvent în acest sens este finanţarea obţinută de Secţia Clinică Ortopedie, din partea Rotary Internaţional. O astfel de realizare reprezintă un real sprijin, un factor de progres, completând eforturile noastre, ca instituţie, de a oferi servicii medicale la standarde cât mai înalte. Prin urmare, apreciem acest demers finalizat cu succes şi dorim să mulţumim tuturor celor care au contribuit şi vor contribui şi pe viitor la sprijinirea instituţiei noastre”, a declarat Dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.

 

La eveniment au luat parte şi Rectorul ULBS, dl. Prof. Univ. Dr. Ing. Ioan Bondrea şi Decanul Facultăţii de Medicină „Victor Papilian” din Sibiu dl. Conf. Univ. Dr. Silviu Morar. Aceştia au subliniat că dotarea Secţiei Clinice Ortopedie va contribui şi la creşterea calităţii actului didactic din Facultatea de Medicină.

Secţia de Ortopedie-Traumatologie a SCJU Sibiu s-a înfiinţat în anul 1983, iar din anul 1993 este clinică universitară. Colectivul secţiei este alcătuit din 12 medici iar conducerea este asigurată de către Dr. Dan Mihai Roman.

Secţia dispune de un număr de 66 de paturi, repartizate sub formă de rezerve, saloane cu 3, 4 şi 5 paturi (unele dintre saloane fiind dotate cu grup sanitar propriu) şi un salon de urmărire postoperatorie a pacienţilor.

 

Clinica se remarcă prin colaborarea foarte bună cu celelalte secţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, asigurând astfel o bună investigare şi supraveghere a pacienţilor politraumatizaţi, cu  stare generală gravă, dar şi a pacienţilor cronici.

 

Ultima oră

Comentariul meu