zeci de concurenţi din 8 ţări la festivalul “carl filtsch” sibiu 2014

Cea de-a XIX-a ediţie a Concursului-Festival de Interpretare Pianistică şi Compoziţie “Carl Filtsch”, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, se desfăşoară anul acesta în perioada 7-13 iulie la Sala Thalia.

În cele şapte zile de concurs la Sibiu vor evolua pe scenă, în faţa juriului şi a publicului, 40 de participanţi din Bulgaria, Rusia, Franţa, Ucraina, Georgia, Ungaria, Marea Britanie şi România. Premiile ediţiei sunt în valoare totală de 10.000 Euro – 1.250 euro pentru categoria A (concurenţi născuţi după 27 mai 2002), 2.150 euro categoria B (concurenţi cu vârsta între 12-16 ani), 6.000 euro pentru categoria C ( 16-31 ani) şi 600 euro premii speciale.

Pe lângă probele de concurs programul festivalului cuprinde două recitaluri susţinute de Cristian Florea (violoncel) şi Steluţa Radu (pian), marţi 8 iulie cu începere de la ora 19 la Sala Thalia şi miercuri 9 iulie, cu începere de la ora 17, la Casa Schuller din Mediaş. Programul celor două recitaluri cuprinde lucrări semnate de J. S. Bach, J. Haydn, L. van Beethoven, G. Faure, E. Granados şi G Cassado. Festivalul se va încheia duminică 13 iulie la ora 19,00, la sala Thalia din Sibiu atunci când va avea loc festivitatea de decernare a premiilor şi gala laureaţilor.

Cel mai tânăr concurent din acest an este Radu Matei din România în vârstă de 8 ani, la polul opus aflându-se Yoo Jae Kyung din Marea Britanie, în vârstă de 31 ani.

Juiriul concursului este format şi în acest an din personalităţi marcante ale muzicii naţionale şi internaţionale:

Peter Szaunig – pianist şi compozitor, preşedintele juriului (Germania)

Walter Krafft – profesor Münchener Musikseminar (Germania)

Tatiana Levitina – profesor, Conservatorul „P. I. Ceaikovski” Moscova (Rusia)

Daniela Andonova – profesor, Academia Naţională de Muzică „P. Vladigherov” Sofia (Bulgaria)

Csiky Boldizsár – conferenţiar Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca (România)

Dorian Leljak – professor, Academia de Arte Novi Sad (Serbia)

Lea-Yoanna Adam – preşedinte Academia des Artistes Musiciens (A.D.A.M.) (Franţa)

 

Probele de concurs se vor desfăşura din 8 până în 11 iulie între orele 10 şi 18. Accesul publicului atât la probele de concurs cât şi la recitaluri este gratuit.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu