Ora de Sibiu
Știri in direct

Mesajul lui Iohannis cu ocazia aniversării la Sibiu a 500 de ani de la reformele lui Luther

129

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia aniversării, la Sibiu, a 500 de ani de la reformele lui Martin Luther, notând şi efectele sale în Transilvania şi România, şi spune că, din păcate, astăzi principii precum libertăţile şi drepturile omului, precum şi toleranţa, au ajuns să fie considerate corectitudine politică desuetă.

Mesajul a fost transmis participanţilor la masa rotundă pe tema „Reforma astăzi – reforme astăzi”, organizată la Sibiu de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană, cu prilejul aniversării a 500 de ani de la reforma iniţiată de Martin Luther, anunță news.ro. „Toate cultele din România ce se revendică din Reformă merită o sinceră apreciere pentru felul în care îşi îndeplinesc misiunea şi transmit un salut călduros reprezentanţilor şi credincioşilor lor. Jubileul Reformei îşi găseşte în România un loc şi un cadru evocator potrivit. Transilvania şi Sibiul pot arăta cum, în căutarea lui Dumnezeu, a fericirii şi mântuirii, oamenii pot urma, paşnic, căi diferite. La Muzeul Brukenthal din Sibiu se găseşte originalul Edictului de la Turda. Într-o Europă a sângelui vărsat în numele credinţei, chiar dacă ignora ortodoxia românilor din Transilvania, Edictul consacra pentru prima dată principiul toleranţei religioase, lansând o nouă perspectivă, umanistă, asupra rolului religiei în societate”, se arată în mesaj.
El notează efectele reformelor, care s-au văzut şi în zona geografică a României de astăzi, dar în special în Transilvania.
„Din păcate, astăzi, libertăţile şi drepturile universale ale omului, toleranţa şi respectul diversităţii sociale au ajuns să fie considerate de unii drept o desuetă corectitudine politică, drept o cauză a dezangajării dintre clasa politică şi cetăţeni. Edictul de la Turda, ca şi istoria şi personalităţile Bisericii Evanghelice C.A. demonstrează că dimpotrivă, pentru a-şi împlini misiunea şi destinul, elitele politice, culturale ori religioase trebuie să se poziţioneze în fruntea comunităţii şi, dacă este cazul, chiar înaintea vremurilor. Elitele au rolul de a inspira popoarele, de a lucra pentru fructificarea socială a libertăţii şi demnităţii persoanei, pentru o societate marcată de responsabilitate şi înnobilată prin toleranţă”, mai spune şeful statului.
Preşedintele face referire şi la pregătirea jubileului Marii Uniri, salutând recunoaşterea progreselor aduse de ea societăţii, în special prin apariţia şi dezvoltarea dialogului interetnic, interconfesional şi intercultural.
Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...