ciobani

Mai mulți ciobani au pichetat sediul Ministerului Agriculturii, numulțumiți că prin neînregistrarea berbecilor cu un certificat de origine pierd sprijinul cuplat, spunând că animalele din programul de ameliorare sunt mai neperformante decât cele care nu aparțin programului.

„Am vrut să îi arătăm domnului ministru, eu i-am explicat de mai multe ori, de la un timp nu a mai vrut să mă asculte, știind ce se întâmplă. Am venit cu doi berbeci. Unul este normal, fără acel certificat de origine, iar celălalt este berbec cu certificat de origine. Au aceeași vârstă, trei ani. Crescuți amandoi în zonă de câmpie, unul la Oradea, iar celălalt la Timișoara. Agenția Națională pentru Zootehnie, prin programul de ameliorare, spune că prin berbecul mai mic poți face mai mare performanță decât celălalt și te obligă să cumpere berbeci cu certificate de subvenție, dacă vrei să încasezi acea subvenție, acel sprijin cuplat din zotehnie”, a declarat Dănulețu Gheorghe, oier din Sibiu cu 2.000 de animale.
Ciobanii spun că fără certificatul de origine din programul de ameliorare a speciei la ovine nu se mai primește sprijinul cuplat, în valoare de 25 de euro/cap de animal, ci doar cuantumul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT), în valoare de 25 de lei/cap de animal, iar pentru efectivele care beneficiază de programul de ameliorare se încasează atât sprijinul cuplat, cât și ajutoarele naționale tranzitorii.
„Deci lumea a lăcomit la niște bani, dar cu acest lucru și-au stricat animalele, pentru că de când mă știu am căutat ce e mai bun să bag în animale. De aceea lumea a căutat să-și cumpere berbeci, fără să mai conteze talia, pentru bani s-au înghesuit toți”, a spus Dănulețu Gheorghe.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu