copie la indigo - șeful isu sibiu a înscris și a doua fiică pe locurile destinate romilor la colegiul brukenthal
Cosmin Balcu și-a înscris prima fiică în anul 2015 tot pe un loc destinat romilor

Șeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu, a reușit, pentru a doua oară, să își înscrie una din fiice la Liceul Brukenthal, pe locurile destinate elevilor de etnie romă. Același lucru l-a făcut și în 2015, cu prima fiică. Acum, cea de a doua studiază și ea la același liceu de prestigiu din Sibiu, fără a fi însă clar dacă cineva din familia ei este de etnie romă.

UPDATE – Poziția ISJ și a Colegiului Brukenthal în acest caz
Cazul fiicei colonelului Cosmin Balcu, ce studiază la liceul Brukenthal pe locurile rezervate elevilor de etnie romă, nu a rămas fără ecou. Chiar dacă felul în care fiica șefului ISU Sibiu a ajuns să ocupe un astfel de loc rămâne deschis discuției, instituțiile implicate spun că din punct de vedere birocratic totul a fost legal. DETALII AICI!
CITIȚI ȘI: Cazul șefului de la ISU care și-a înscris fiica pe locurile pentru romi – Reacții de la ISJ și Colegiul Brukenthal

ȘTIREA INIȚIALĂ
Admisă la Brukenthal
Fiica cea mică a lui Cosmin Balcu studiază din acest an la Liceul Brukenthal. A intrat acolo după ce familia ei a depus dosarul pentru ca ea să fie acceptată pe locurile destinate persoanelor de etnie romă. Tatăl ei spune că acest lucru este perfect legal pentru că socrul său aparține acestei etnii. ”Eu nu știu, nu eu m-am ocupat de acte. Eu nu m-am implicat în această problemă, dar totul este legal, la fel ca și la prima fiică. Nu știu toate demersurile pe care le-a făcut socrul meu, dacă vreți întrebați-l pe el. El s-a ocupat împreună cu soția mea”, a declarat Cosmin Balcu pentru Ora de Sibiu.

copie la indigo - șeful isu sibiu a înscris și a doua fiică pe locurile destinate romilor la colegiul brukenthal
Colegiul Brukenthal este unul dintre cele mai râvnite din Sibiu

Când e rom, când nu e
Cosmin Balcu nu aparține etniei rome, astfel că altcineva din familie ar trebui să fie rom pentru ca fiica cea mică să fie acceptată la liceu pe locurile acestei etnii. Întrebat despre acest aspect șeful ISU Sibiu s-a fâstâcit, a ocolit răspunsul până când a declarat ”Socrul meu este rom”.
Asta după ce în anul 2015, când fiica cea mare a intrat la Brukenthal pe aceleași locuri, același Cosmin Balcu declara presei că ”Socrul meu este în Partida Romilor sau simpatizant. Nu e rom și nici țigan. E simpatizant(…)”
Metodologia de admitere pe locurile destinate elevilor de etnie romă spune că cei care primesc adeverință din partea organizației romilor, în acest scop, trebuie să fie de etnie, nu membrii sau simpatizanți: ”(4) Candidaţii din etnia romilor care concurează pentru ocuparea locurilor alocate distinct pentru aceştia trebuie să prezinte la înscriere, pe lângă actele precizate la art. 53, alin. (2), lit. a) – b) din prezenta metodologie, o recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituită, prin care se atestă apartenenţa lor la etnia romilor şi nu faptul că fac parte din respectiva organizaţie”.copie la indigo - șeful isu sibiu a înscris și a doua fiică pe locurile destinate romilor la colegiul brukenthal


Adeverință de la Dorin Cioabă
Dosarul de înscriere a fiicei lui Cosmin Balcu trebuia să conțină o adeverință din partea organizației romilor cum că un membru al familiei este de etnie romă. Dorin Cioabă a semnat o astfel de declarație. ”Da, am semnat pentru domnul Vințanu. El este de etnie romă și beneficiază de toate drepturile ce decurg de aici, își poate înscrie nepoata la liceu”, a declarat Dorin Cioabă.
Asta după ce în anul 2015, la înscrierea primei fete a lui Cosmin Balcu la liceu, același Dorin Cioabă declara că „Nu am eliberat vreo adeverință pentru Balcu. Nu aparține etniei noastre și nu puteam face asta”. Acum însă a venit cu o precizare. ”Păi atunci am fost întrebat dacă am dat declarație pentru Balcu. Eu pentru el nu am dat, am dat pentru domnul Vințanu, care la acel moment nu știam că este socrul lui Balcu”, a spus Dorin Cioabă.

copie la indigo - șeful isu sibiu a înscris și a doua fiică pe locurile destinate romilor la colegiul brukenthal
Cosmin Balcu este șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Sibiu

Etnie neclară – Avertisment pentru reporter
Etnia socrului lui Cosmin Balcu, și deci legalitatea faptului că fiica sa, sau ambele, studiază pe locurile destinate persoanelor de etnie romă, sunt încă subiecte de dezbătut. În anul 2015 Cosmin Balcu declara că ”Eu nu sunt de etnie. Atenție! Nici soția mea nu e de etnie”. Practic există o contradicție în faptul că fiica unui etnic rom, nu este aceeași etnie, asta în condițiile în care Cosmin Balcu a declarat în data de 10 octombrie 2018 că socrul său este de etnie romă.
Declarațiile lui Cosmin Balcu și ale lui Dorin Cioabă, făcute în anul 2015, când prima fiică a șefului ISU a intrat la liceu, și în 2018, când cea de-a doua fiică a intrat pe aceleași locuri pentru persoanele rome, sunt contradictorii. Cert este că ambele studiază la unul din cele mai bune licee din Sibiu pe niște locuri pe care le-au ocupat cu o medie de admitere sub cea mai mică medie a liceului.Anul acesta ultima medie de admitere a fost 8,88, iar fiica lui Cosmin Balcu a obținut 7,38. În anul 2015 ultima medie de admitere la Brukenthal a fost 9,30, iar fiica cea mare a șefului ISU a obținut 8,73.
Șeful de la ISU Sibiu a ținut să ne atenționeze: ”aveți grijă ce scrieți pentru că nu aș vrea să mă constitui în parte civilă în acest caz”. 
CITEȘTE AICI DECLARAȚIILE FĂCUTE DE COSMIN BALCU ÎN ANUL 2015, ATUNCI CÂND PRIMA FIICĂ A INTRAT LA BRUKENTHAL PE LOCURILE DESTINATE ETNIEI ROME

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Nu e singurul caz .cei care nu intra la acest liceu trec pe locuri de romi.conducerea liceului e de vina ca accepta tot felul de compromisuri.nu pot sa inteleg de ce unii oameni se umilesc chiar asa!!!