femeia procuror care a răzbit la sibiu tocmai pentru că este femeie - adriana șandru e un exemplu în justiție

Când spui procuror gândul te duce la un bărbat hotărât, implacabil, care este destul de puternic să dea piept cu infractorii, criminalii sau interlopii pe care îi anchetează. Nicidecum ”procuror” parcă nu rezonează cu o femeie, care pe deasupra este calmă, vorbește încet și cu oarecare duioșie în glas. Dar se pare că excepția a întărit regula și de data aceasta, pentru că Adriana Șandru, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu și actual consilier al procurorului general Augustin Lazăr, este exact așa. O femeie care a răzbătut într-o lume a bărbaților luptând cu cea mai puternică armă- feminitatea.

Vorba dulce mult aduce
Adriana Șandru a plecat de câteva luni din Sibiu pe postul de consilier al procurorului general Augustin Lazăr, după șapte ani petrecuți la Sibiu. Asta după ce s-a pensionat din meseria de procuror. A revenit însă pentru bilanțul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Acolo am și întâlnit-o, înaintea ședinței. Niciodată nu mi-a fost dat să văd cum un fost șef este întâmpinat cu atâta căldură și bucurie de foștii subordonați. Nimeni nu s-a uitat urât sau a șușotit pe la colțuri, ci toți au zâmbit și s-au bucurat că fostul procuror șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a venit în vizită.

Adriana Șandru a fost procuror timp de 33 de ani. Mai mult de jumătate a ocupat funcții de conducere. ”Am fost procuror la Parchetul de pe lângă judecătoria Făgăraș, apoi 10 ani am fost prim procuror adjunct. Am fost apoi la Brașov de unde am venit la Sibiu, unde am fost adjunct prin delegare, apoi am dat examen pentru adjunct și când s-a vacantat postul am dat examen și am luat postul de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal. Mereu am fost încurajată de colegii mei să merg la examenele acestea, probabil că ei au văzut în mine un lider….nu e ușor să înveți și să susții astfel de examene, dar am reușit și cu ajutorul lor, pentru că m-au încurajat mereu”, spune Adriana Șandru.

femeia procuror care a răzbit la sibiu tocmai pentru că este femeie - adriana șandru e un exemplu în justiție

Procurorul are și o explicație despre felul în care a relaționat mereu cu colegii ei, subordonați ierarhic. ”Eu niciodată nu am bătut cu pumnul în masă ca să cer ceva. Am încercat să vorbesc frumos, calm, să cer frumos ceea ce este nevoie, mai ales că sunt femeie. Și atunci am reușit să impun respect, iar colegii mei au făcut mereu lucrurile pentru că știau că trebuie făcute, nu pentru le cerea cineva. Mai mult, mereu am considerat că este foarte important să îl scoți în față pe cel care face ceva bine. Când un coleg avea o realizare o menționam în ședințe, arătându-i astfel că munca și realizările lui sunt importante”, spune Adriana Șandru.

A răzbit cu feminitate și determinare
A fi femeie procuror nu este foarte ușor, pentru că lumea aceasta este dominată de bărbați. Adriana Șandru însă a reușit să se impună și spune că niciodată nu s-a simțit discriminată. ”Eu am fost în majoritatea carierei mele procuror judiciar, adică am intrat în ședințele de judecată. Aici trebuie să fii mereu bine pregătit, să fii la curent cu toate deciziile și modificările legsilative. Sunt dosare în care vin și 2 3 avocați, martorii își pot schimba declarația sau avocații invocă tot felul de lucruri. Dacă nu ești pregătit nu știi ce să răspunzi, trebuie să ai mereu vorbele la tine și să fii pe fază, dar toate astea trebuie să se bazeze pe cunoștințe solide de drept”, spune procurorul.

Pentru a fi mereu conectată Adriana Șandru spune că a petrecut foarte multe weekend-uri, seri și nopți la birou. Cât am fost procuror șef pe timpul zilei am încercat mereu să fiu între colegi. Să îi ajut, să ne consultăm, este important să știe că ești acolo pentru ei. Apoi așteptam să plece toată lumea să mă ocup de ale mele. Atunci când erau dosare importante și grele rămâneam peste program cu colegii, doar să știe că sunt aici, că au cu cine să se consulte”, povestește Adriana Șandru.

De la Făgăraș la Procuratura Generală
Adriana Șandru a venit la Sibiu cu delegare de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov. Aici a ajuns după mai bine de 10 ani ca procuror șef adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș. La Sibiu a fost procuror șef adjunct, apoi prim procuror. Și-a întrerupt însă mandatul pentru a lucra la Procuratura Generală pe funcția de consilier al procurorului general de atunci, Tiberiu Nițu. S-a întors apoi la Sibiu unde a terminat mandatul, pentru ca apoi să fie delegată la Ministerul Justiției, consilier al ministrului Raluca Prună.

Apoi, în 2017 Adriana Șandru s-a pensionat, dar a continuat să lucreze pe postul de consilier al actualului procuror general, Augustin Lazăr. ”Mereu mi-am dorit să lucrez în Minister, pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile și acolo. Iar pentru funcția de consilier a fost extrem de importantă experiența, faptul că știu cum se face o anchetă, cum se derulează procesele, că am lucrat și la Ministerul Justiției și am văzut care e mersul legislativ la acel nivel. La Parchetul General este o altă provocare”, spune procurorul Șandru.

 

femeia procuror care a răzbit la sibiu tocmai pentru că este femeie - adriana șandru e un exemplu în justiție

Cât a activat la Sibiu Adriana Șandru a avut doare de răsunet. ”Îmi amintesc de dosarul cu un taximetrist omorât de trei tineri undeva în Brașov. Atunci se punea problema competenței, până la urmă am luat noi dosarul. Apoi a fost dosarul cu un medic de la Casa de Asigurări care lua mită pentru certificate de handicap false. Au fost dosare multe și grele” își amintește procurorul. Cât despre cele de omor și violențe, Adriana Șandru spune că din postura de femeie le-a făcut față destul de bine. ”Dacă nu ești implicat personal în astfel de cazuri le privești mai detașat. Nu a contat că sunt femeie. Pentru mine un omor de exemplu a fost un dosar ce trebuia soluționat și făcută dreptate victimei. Nu m-am implicat și am încercat mereu să nu fiu emoțională”, spune Adriana Șandru.

Adriana Șandru spune că dacă ar fi să o ia de la început ar deveni tot procuror. Iubește meseria aceasta pentru că are în sânge dreptatea. ”Indiferent dacă e bine sau nu pentru cineva, dreptatea trebuie să primeze”. Procurorul sibian este un model pentru cei care doresc o carieră în justiție. Este femeie și a reușit într-o lume dură pentru că a știut să se folosească de atuu-urile ei: feminitate, dârzenie, determinare și consecvență. Poate că aceasta a fost rețeta ei. Dar ingredientul pentru oricine trebuie să fie munca. Restul vine pe parcurs.

Ultima oră

Comentariul meu