scandalul bucătarilor de la sibiu - zărnescu respinge toate acuzațiile: "sunt niște tâmpenii!"

Radu Zărnescu și soția acestuia, Iulia Drăguț, doi dintre bucătarii de bază ai programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 au fost implicați într-un scandal după ce Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România (ANBC) a anunțat că le-a retras recomandarea pentru afilierea la Asociația Mondială a Bucătarilor. În replică, Radu Zărnescu susține că are studii de bucătărie și atestate în domeniu, iar colaborarea lui cu programul gastronomic de la Sibiu nu va înceta.

”S-au autonumit reprezentanții României”
Adrian Neag, managerul de proiect ANBC spune că Asociația a decis să retragă recomandarea pentru afilierea la Asociația Mondială a bucătarilor ce o dăduse Asociației Asociația Culturală Euro-Est Alternativ (ACEEA) pentru că se aflase despre faptul că Radu Zărnescu, managerul ei, nu este de fapt bucătar.

AICI SE GĂSESC TOATE INFORMAȚIILE DESPRE ACEASTĂ EXCLUDERE

”ANBC a dat această recomandare pentru ACEEA în anul 2009, în calitate de asociație privată, care are legătură cu gastronomia. Nu ne-a interesat dacă domnul Zărnescu are sau nu diplome de bucătar, și asta pentru că recomandarea a fost dată pentru o asociație organizatoare de evenimente gastronomice. Asta până anul trecut, când Disciples Escoffier International, asociația din Franța, a retras statutul de membru al ACEEA. Asta s-a întâmplat din cauză că s-a descoperit lipsa de studii în domeniu a domnului Zărnescu. Apoi, la finalul anului trecut domnul Zărnescu împreună cu soția lui au participat la mai multe evenimente internaționale unde s-au autointitulat reprezentanții României, au spus că sunt reprezentanții ANBC, denigrând astfel Asociația Națională, care în anii 2016-2017 într-adevăr nu a avut o activitate foarte intensă. Atunci am hotărât să le retragem și noi recomandarea”, spune Adrian Neag.

Radu Zărnescu dă replica la aceste acuzații și spune că ACEEA are tot dreptul de a reprezenta România. ”Noi avem un contract cu Ministerul Turismului, avem dreptul de a purta sigla-frunză pe haine, deci putem reprezenta România. Cât despre recomandare, aia nu mai poate fi retrasă, e dată, e gata”, spune Radu Zărnescu

ACEEA semnează în numele consorțiului
Se pare că tot scandalul în care sunt implicați Radu Zărnescu și Iulia Drăguț nu are niciun ecou pentru Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Radu Zărnescu spune că vor colabora în continuare ”Vom colabora, cum să nu. Aducem peste 200 de bucătari care vor face evenimente la Sibiu. În plus, am semnat și un contract cu Asociația din Eggea de Sud, care și ea este inclusă în programul gastronomic anul acesta. Prin acest contract ne vom susține reciproc și vom promova acțiunile Consorțiului de aici”, spune Radu Zărnescu.

Când a spus ”am semnat” Radu Zărnescu a subliniat că acel contract a fost semnat de ACEEA. Cum se poate însă ca o asociație privată să semneze un contract în numele organizatorilor unui program cu finanțare publică?

Zărnescu, colaborator în calitate de bucătar


Radu Zărnescu spune despre toate acuzațiile care i se aduc că sunt ”niște tâmpenii”. ”Eu am diplomă e bucătar, am făcut la Cluj acum 22 de ani. Asta e o glumă proastă, pe site-ul Asociației Mondiale, unde sunt toți partenerii și colaboratorii suntem și noi. De 12 ani am luat sute de trofee și diplome la concursuri, cu să nu fiu bucătar?”, spune Radu Zărnescu.

Adrian Neag spune despre cei doi soți, Zărnescu- Drăguț, că dacă colaborează cu Programul Sibiu Regiune Gastronomică din postura de organizatori de evenimente, atunci lucrurile sunt bine făcute ”Ca organziatori sunt foarte buni, dar nu ca bucătari”, spune Adrian Neag.

Întrebat în ce calitate Consorțiul colaborează cu cei doi, directorul Camerei de comerț Sibiu, eugen iordănescu, nu a dat un răspuns ”Păi au fost și la lansare la București, cine să organizeze? Dacă doriți să aflați citiți comunicatele noastre de până acum”

În schimb, Radu Zărnescu a spus că ”Am colaborat în calitate de bucătari, am fost și la București la clubul Diplomaților”

Consorțiul care organizează Programul Sibiu Regiune Gastronomică europeană 2019 se dezice de cei doi colaboratori care au fost mereu scoși în față și tranmsite că ”SRGE nu are bucătari principali sau asociații preferate și invita pe toți cei interesați sa participe cu plus valoare la proiectele noastre. Până acum, atât Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România, cât și Asociația Culturală Euro-Est Alternativ au fost implicate în programele SRGE. În proiectele la care au participat, Dr. Iulia Drăguț și chef Radu Zărnescu s-au dovedit parteneri de nădejde, împreună cu toți colegii din întreaga țară. Tuturor le mulțumim pentru colaborare și le dorim mult succes în viitor, indiferent de numele asociațiilor profesionale din care fac parte.”.

Colaboratori principali sau nu, organizatori sau bucătari, se pare că Radu Zărnescu, Iulia Drăguț și a lor ACEEA vor fi prezenți la sibiu în cadrul programului gastronomic.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică