biblioteca astra
FOTO arhivă

Biblioteca Astra invități sibienii să ia parte la un eveniment inedit. Vineri, 8 noiembrie 2019, începând cu ora 18:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, va avea loc evenimentul „Proust în Transilvania”, un experiment psihologic interactiv.

Pornind de la experimentele fenomenului Proust și de la evenimentul de succes ”Snidge Scrumpin”, derulat în cadrul Festivalului Being Human (Marea Britanie), „Proust în Transilvania” pune în evidență mirosuri și gusturi specifice aparținând acestei zone. Astfel, experimentul inedit pentru spațiul cultural românesc cartografiază mirosurile unor elemente gastronomice caracteristice acestei arii geografice: țuică, brânzeturi, cârnați afumați ori hencleș, și legătura lor subtilă cu amintiri și experiențe din trecutul personal.

Vor fi prezentate o serie de mirosuri din regiunea Transilvaniei, urmând ca apoi participanții să rememoreze, să descrie și să evalueze, în diferite moduri, propriile amintiri. Evenimentul include și o discuție despre rolul mirosului în romanul „Dracula” scris de Bram Stoker, o carte care a făcut Transilvania celebră. Anul acesta, când Sibiul este declarat Regiune Gastronomică Europeană, „Proust în Transilvania” se alătură conferinței academice “Craving Planet Earth: Food in Culture – Past, Present and Future”, organizată de Universitate Lucian Blaga din Sibiu și University of Wolverhampton, Marea Britanie. De asemenea, acesta este inclus în agenda Festivalului Being Human, singurul festival național dedicat științelor umaniste din Marea Britanie.

Evenimentul, coordonat de Prof. Sebastian Groes și psihologul Tom Mercer de la University of Wolverhampton, se va desfășura în limba engleză, vineri, 8 noiembrie 2019, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Str. G. Barițiu nr. 5, Corp A, et. 2, începând cu ora 18:00. Va fi urmat de o lectură din scrierile autorilor Niall Griffiths, Kerry Hadley-Pryce și Radu Vancu și de discuții cu aceștia la un pahar de vin.
Evenimentul se desfășoară cu sprijinul AHRC și Wellcome Trust, Marea Britanie, precum și al Institutului Hasso Platner din cadrul ULBS. Partener: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu