captura you tube
Protagonistul primului videoclip urcat pe YouTube Foto: captură YouTube

Primul video urcat pe platforma YouTube împlinește 15 ani. La 23 aprilie 2005, utilizatorul „Jawed” posta acest filmuleț intitulat „Me at the Zoo” (Eu la grădina zoologică – n.r.). În cei 15 ani care au trecut de atunci, această secvență de 18 secunde a fost văzută de peste 90 de milioane de oameni.

Filmat la San Diego, în Statele Unite, în primul video urcat de YouTube, apare un tânăr care vorbește despre lungimea trompei elefanților care se aflau în spatele lui. Protagonistul nu este chiar oricine. Este Jawed Karim, unul dintre misterioșii fondatori ai YouTube.

YouTube video

Mai puțin cunoscut marelui public, Jawed Karim este unul dintre cei trei fondatori ai platformei video YouTube, alături de Chad Hurley și Steve Chen. Cei trei au creat unul dintre cele mai vizitate site-uri din istorie.

Înainte de a crea YouTube, în 2005, Jawed Karim a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai societății de plăți online PayPal. Tot ceea ce a făcut PayPal în privința protecției împotriva hackerilor și a fraudei i se datorează lui.

Ceea ce se știe despre Jawed Karim este că în prezent nu mai este proprietarul YouTube. În octombrie 2006, gigantul american Google a cumpărat platforma cu 1,65 miliarde de dolari. Americanul, azi în vârstă de 40 de ani, încasa atunci 140 de milioane de dolari, o parte ceva mai mică decât tovarășii săi, pentru că studia la Stanford și se implica în afacere mai puțin decât asociații săi.

Un fler remarcabil pentru afaceri de viitor

După vânzarea YouTube, Karim a fondat în martie 2008 societatea Youniversity Ventures cu doi foști investitori de la PayPal, Kevin Hartz și Keith Rabois. Această societate este de fapt un fond pentru capital de risc, destinat susținerii ideilor de afaceri ale unor start-up-uri. În august 2008, această societate le-a dat o șansă lui Brian Chesky, Joe Gebbia și Nathan Blecharczyk oferindu-le 30.000 de dolari pentru a-și lansa platforma lor de închirieri de locuințe.

Această platformă, în care nimeni nu credea, nu este alta decât celebra, în zilele noastre, Airbnb, devenită în prezent lider mondial în rezervări de cazare și care se pregătește să se listeze la bursă. În 2020, cifra de afaceri a societății era estimată la 8,5 miliarde de dolari, însă e adevărat că pandemia riscă să schimbe totul.

Un om discret

În afară de aceste date, nu se știu foarte multe lucruri despre Jawed Karim. Bărbatul a rămas foarte discret în privința vieții lui după YouTube. În 2018, și-a făcut o scurtă apariție pe canalul său de YouTube, care, în cei 15 ani, a rămas cu un singur video, cel publicat în 2005. Dar are aproape 800.000 de abonați.

Karim a postat un comentariu la filmulețul de la zoo, punând două întrebări: „Ar trebui să pun un nou video online? Despre ce v-ar plăcea să fie?” Au urmat mii de voturi și de răspunsuri fără ca utilizatorii să mai primească vreun răspuns de la Jawed Karim.

Ultimul lucru care se știe despre el este că averea sa s-ar ridica în prezent la circa 140 de milioane de euro.

Sursa: www.digi24.ro

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu