facebook 1
foto: unsplash.com

Compania Facebook a anunțat că s-ar putea retrage din spațiul comunitar după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene i-a interzis să mai transfere datele utilizatorilor UE în Statele Unite. Europenii nu vor mai putea accesa platforma, notează Digi24

Argumentul a fost că datele nu sunt suficient de bine protejate de curiozitatea serviciilor de informații americane. Doar că aceste transferuri, susține Facebook, sunt esențiale pentru funcționarea platformei. Așadar în lipsa lor, nu-și mai poate continua activitatea în Europa.

„Dacă Facebook ar fi forțată să suspende complet transferul în SUA al datelor utilizatorilor, nu e clar cum ar putea continua să furnizeze serviciile Facebook și Instagram în UE”, spun reprezentanții companiei.

Alex Bălan, specialist în securitate cibernetică, a explicat la Digi24 care este miza acestei dispute. „Este platforma lor, o pot face disponibilă cui doresc dânșii. Dar trebuie să înțelegem că aceste reglementări din UE nu se aplică doar celor de la Facebook, se aplică tuturor companiilor care gestionează datele cetățenilor Uniunii Europene. Iar Facebook trebuie să se conformeze acestor norme. Cea mai comună practică este ca o astfel de companie să-și replice infrastructura din SUA în Europa, astfel încât să se asigure că datele utilizatorilor din UE sunt gestionate în Europa”, a spus el.

Bălan spune că normele GDPR chiar ajută la protejarea datelor cetățenilor UE și obligă companiile să gestioneze datele utilizatorilor cu mult mai multă răspundere. El adaugă că de cele mai multe ori oameni aleg să-și expună informațiile. „Ceea ce pun pe Facebook, ceea ce pun online va rămâne întotdeauna acolo și s-ar putea să-i bântuie peste câțiva ani”, spune Bălan.

În ceea ce privește siguranța datelor personale pe care noi le credem ținute secrete, Bălan spune: „În primul rând, există sisteme automatizate care se uită în toate conversațiile oamenilor, inclusiv în platformele de e-mail, iar companiile susțin că aceste sisteme sunt doar automate, iar angajații lor nu pot să acceseze conținutul conversațiilor. Nu vom ști niciodată, vom afla doar din analiza pe care o fac experții în securitate din când în când și din rapoartele de transparență pe care aceste companii – din păcate nu toate – le publică”.

Sursa: Digi24

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu