video foto cine este mercenarul sibian care l-a amenințat pe directorul romgaz - a avut mari probleme cu legea

Horațiu Potra este numele sibianului care de-a lungul timpului s-a făcut remarcat din cauza problemelor pe care le-a avut cu legea, probleme demne de scenariul unui film cu mafioți. A fost acuzat de constituirea unei grupări paramilitare, în casa lui s-a descoperit un întreg arsenal, a fost judecat pentru trafic de droguri și acuzat că a mituit înalți clerici ai Bisericii Ortodoxe. Numele Potra a fost legat de afaceri cu diamante, antrenarea unor mercenari în Africa și răpirea în Burkina Faso a românului Ionuț Gherguț. Dar, are și legături ceva mai mondene, fiind prieten cu mai nou reținutul Alex Bodi.

CITEȘTE AICI DESPRE AMENINȚĂRILE LA ADRESA DIRECTORULUI ROMGAZ ȘI MITA DATĂ CLERICILOR BISERICII ORTODOXE

Cine e Horațiu Potra

După cinci ani petrecuți în Legiunea franceză, după 1997, Potra a început să lucreze pentru Paul Barril, un strateg militar de la Paris, apropiat al fostului președinte al Franței, Francois Mitterrand. Între 1997 și 2002 acesta a desfășurat misiuni în Orientul mijlociu, conform site-ului asociației. Este vorba de Asociația ROLF (Români care au Activat în Legiunea Franceză). Cu ajutorul lui Barril, Potra și-a făcut relații și a ajuns să lucreze, din 2002, ca șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Felix Patasse. Acesta din urmă a fost înlăturat de la putere în anul 2003.

video foto cine este mercenarul sibian care l-a amenințat pe directorul romgaz - a avut mari probleme cu legea

După asta au urmat contracte în toate zonele de război din Africa: Sierra Leone, Ciad, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, etc. Apoi a fost angajat de Frank Timiș pentru a asigura securitatea minelor sale de aur din Africa.

A fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori. A fost asociat într-o companie care vinde diamante la bursele din Anvers și Tel-Aviv și a desfășurat afaceri imobiliare în sudul Franței, stat în care și-a obținut și cetățenia.

Grupare paramilitară

În anul 2010 însă Horațiu Potra avea să devină cunoscut și opiniei publice după ce polițiștii și procurorii DIICOT au avut descins la locuința sa. Potra a fost atunci acuzat că antrenează mercenari și că a pus bazele unei grupări paramilitare. În același dosar a fost anchetat pentru trafic de droguri.

video foto cine este mercenarul sibian care l-a amenințat pe directorul romgaz - a avut mari probleme cu legea
Foto Facebook

Șeful BCCO Alba de atunci, comisarul Traian Berbeceanu declara, imediat după eliberarea din arest preventiv a unora dintre membrii grupării, că armele găsite la ei “sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist”. “Din activităţile pe care le-am desfăşurat am stabilit că liderul grupării îşi antrena oamenii în zone din apropierea municipiului Sibiu şi Mediaş, în păduri, efectiv făceau trageri cu armamentul, făceau instruiri de luptă corp la corp, instruiri de supravieţuire în condiţii deosebite, se deplasau în acest sens cu maşini de teren, chiar organizaseră un soi de tabără militară la o fermă pe care o deţinea liderul grupării infracţionale. Toate armele pe care le-am găsit, mai ales armele de foc, sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist. Interesant este şi faptul că la mai multe locaţii ale inculpaţilor au fost găsite raniţe pregătite cu tot echipamentul necesar, inclusiv cagule, arme albe, sprayuri iritant lacrimogene sau paralizante, schimburi de haine şi subţiri şi groase pentru anotimp rece, truse medicale, tot ce are nevoie o persoană antrenată să supravieţuiască într-un mediu ostil”, a declarat anul trecut la Sibiu comisarul Traian Berbeceanu, şeful de atunci al BCCO Alba.

Imagini de la descinderile din 2010 din locuința lui Horațiu Potra


La perchezitii s-au mai găsit 6 bastoane telescopice, 1 detector de metale, 2 teleobiective marca KENON ULTRASONIC, 3 staţii de emisie recepţie, 3 binocluri militare, 2 telescoape, 1 dispozitiv de supraveghere marca FULLY COATED OPTICS, 1 baston cu electroşocuri, 1 dispozitiv cu electroşocuri, 1 dispozitiv electric cu ultraviolete. Au mai fost ridicate şi 17 cuţite cu lame de 20-40 cm, 1 sabie tip KATANA având lama de 50 cm, 4 săbii cu mâner de lemn, 6 spade, 1 macetă, 1 bardă, 1 girofar de culoare albastră, vopsea de camuflaj, cătuşe, cagule, precum şi sume de bani in lei şi valută. În urma cercetărilor efectuate a rezultat că această grupare infracţională era organizată şi funcţiona după principiile unei structuri paramilitare”.

video foto cine este mercenarul sibian care l-a amenințat pe directorul romgaz - a avut mari probleme cu legea
Foto Facebook

După un an, Potra a fost achitat de acuzațiile de trafic de droguri și a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cu „suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 4 ani şi 8 luni care constituie termen de încercare”.

video foto cine este mercenarul sibian care l-a amenințat pe directorul romgaz - a avut mari probleme cu legea

Potra și răpirea lui Ionuț Gherguț

S-au împlinit cinci ani și jumătate de când românul Ionuț Gherguț a fost răpit de jihadiști în Burkina Faso. Acesta lucra pentru firma lui Potra, care mai apoi s-a implicat în negocierile pentru eliberarea românului, dar fără vreun rezultat concret. Acesta se presupune că încă se află în custodia răpitorilor.

video foto cine este mercenarul sibian care l-a amenințat pe directorul romgaz - a avut mari probleme cu legea

Libertatea scria că Iulian Gherguț lucra pentru firma de securitate a lui Horațiu Potra, care asigura paza obiectivelor economice din zonele de conflict ale controversatului om de afaceri Frank Timiș, proprietarul minei de la Tambao. ”Nici Timiș, nici Potra nu s-au implicat deloc în salvarea lui Iulian. Le-am cerut ajutor financiar, dar Potra ne-a spus că e problema guvernului, iar Timiș că el avea contract cu firma lui Potra, nu cu Gherguț. În cazul marinarului român răpit de pe nava elvețiană în 2018, care a fost eliberat după o săptămână, s-a implicat compania pentru care lucra”, a explicat Elvira Gherguț. ”Iulian se cunoaște cu Potra, de când acesta era în legiunea franceză. Au stat în același apartament la Londra, au dormit în același pat”, a dezvăluit sora ostaticului originar din satul Traian, comuna Săbăoani, judeţul Neamţ.

Prieten cu Alex Bodi

Horațiu Potra este originar din Mediaș, la fel ca mult mai mondenul Alex Bodi. acesta din urmă a postat în luan mai 2019 o fotografie în care apare alături de Horațiu Potra și la care a scris ”La un pahar de cognac cu Horațiu Potra și Josip Heit la Four Seasons Hotel George V Paris”

video foto cine este mercenarul sibian care l-a amenințat pe directorul romgaz - a avut mari probleme cu legea

Horațiu Potra este acum trimis în judecată pentru că l-a amenințat pe directorul Romgaz. 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică