FOTO: Mitropolitul Ardealului și zeci de călugări fără mască în Catedrală la Sibiu – „Am respectat distanțarea”

2 7.183

Zeci de stareți și starețe s-au adunat, joi, alături de Mitropolitul Ardealului, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, în cadrul unui eveniment la care s-au cântat colinde. Niciunul dintre participanți nu a purtat mască de protecție, chiar dacă momentul s-a desfășurat în interior.

„Stareții și starețele mănăstirilor și schiturilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu alți viețuitori ai așezămintelor monahale din județele Sibiu și Brașov au colindat joi, 10 decembrie la Catedrala mitropolitană din Sibiu”, se arată pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

mitropolie colindatori7 mitropolie colindatori4mitropolie colindatori3Au luat parte la eveniment mai mulți călugări și călugărițe, dar și Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, și vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului și exarhul mănăstirilor din eparhie, arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Niciunul dintre cei prezenți nu a purtat mască de protecție, chiar dacă se aflau într-un spațiu închis.

„Momentul a fost organizat respectând normele de distanțare”

Pe site-ul Mitropoliei se arată că s-au respectat măsurile de distanțare socială: „Colindele străbune au răsunat în Catedrala mitropolitană din glasurile monahilor și monahiilor, iar momentul a fost organizat respectând măsurile de distanțare socială impuse de autoritățile sibiene în această perioadă de carantină”. mitropolie colindatori10

Autoritățile locale spun însă că și masca de protecție este obligatorie, nu doar distanțarea.

„Conform normelor legale în vigoare, purtarea măștii de protecție este obligatorie atât în interior, cât și în exterior. Prin urmare, în afara de păstrarea distanțării sociale, purtarea măștii era obligatorie”, a spus, pentru Ora de Sibiu, Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

ÎPS Laurențiu: „Este greu să stăm izolați, să ne acoperim fața”

În cadrul evenimentului, Mitropolitul Ardealului i-a îndemnat pe călugării prezenți să se roage pentru omenirea aflată în grea încercare de pandemia de coronavirus, din cauza căreia au murit și s-au îmbolnăvit o mulțime de oameni. Ierarhul a mai spus că „este greu acum să stăm izolați, să ne acoperim fața, pentru că privirea față către față este semnul comuniunii”. mitropolie colindatori5 „Avem multă nevoie de rugăciune acum. Avem nevoie să dăm credincioșilor care vin la noi bucurie în necaz, nădejde în disperare și mai ales curaj atunci când frica năpădește împrejurul nostru. Când nu ai nimic tu singur, te crezi curajos. Când vezi că apare ceva, te sperii. Dacă vezi pe cineva din jurul tău că a ajuns unde nu și-a dorit, să fie tratat și imobilizat și dus afară din comunitate, sau în cazuri extreme, cazuri de moarte, atunci frica se transformă în disperare. Noi, însă, nu avem voie să ajungem la disperare. Suntem oameni supuși slăbiciunilor și ne este frică, dar dacă avem nădejde că Dumnezeu ne apără, că Maica Domnului la care vă rugați mai intens decât toți credincioșii, ne ocrotește pe toți, atunci ne dăm nouă și altora curaj. Este greu acum să stăm izolați, să ne acoperim fața, pentru că privirea față către față este semnul comuniunii. Nu poți fi în comuniune cu cineva ascunzându-te sau privind într-o parte sau în alta sau în spate. Toate acestea sunt pentru nevrednicia noastră, pentru păcatele noastre, pentru slaba noastră responsabilitate în fața lui Dumnezeu. Avem o povară grea, mare, de purtat”, a spus ierarhul.

Sibiul se află în stare de carantină până duminică. De asemenea, la nivel național, a fost prelungită starea de alertă, astfel că, pe durata acesteia, activitatea cultelor religioase trebuie să se desfășoare cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite, la propunerea CNSU și cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, potrivit art. 45 din Legea 55/2020.

Sursa foto: mitropolia-ardealului.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
2 Comentarii
  1. Mitica scrie

    Nu puteti sa puneti masca… Dar noi ceilalti cum dracu putem? Noi suntem, mai prosti? Jumate din cazuri si jumate din ce au murit de la voi se trage. Nu respectati nici o masura sunteti gramada toti.nu mai aveti nici rusine si frica de lege…

  2. Sibian scrie

    Vai de voi, ora de Sibiu, ce știri de senzație.
    Penibililor. Rușine!

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.