preoții spun că nu sunt obligați să poarte mască - poliția îi contrazice - cine are dreptate?

Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice închise din România în perioada stării de alertă. Când vine vorba de lăcașurile de cult, situația este incertă.

UPDATE

Reprezentanții Prefecturii Sibiu contrazic spusele preoților, întrebați fiind dacă aceștia sunt obligați să poarte masca de protecție atunci când la sjubă participă credincioșii.

„Conform ordinului nr 1103/95/2020 al Ministerului Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, în interiorul lăcașului de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase, este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere nasul și gura”, a declarat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Știrea inițială

Părintele Emilian: „Preoții nu sunt obligați să poarte masca”

Credincioșii trebuie să respecte cu strictețe măsurile de protecție, atât portul măștii, cât și păstrarea distanței sociale, în momentul în care se află în interiorul lăcașului de cult. În ceea ce privește preoții, se pare că nu sunt obligați să poarte masca de protecție, chiar dacă se află într-un spațiu înschis, potrivit unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, spune protosinghelul Emilian Man din Sibiu.

Explicația părintelui Emilian vine după ce pe site-ul Mitropoliei Ardealului au fost publicate imagini de la Sfânta Liturghie de duminică din interiorul Catedralei Mitropolitane, în care atât ÎPS Laurențiu Streza, cât și alți preoți, apar fără mască de protecție. Acesta spune că nu sunt obligați să o poarte decât în apropierea credincioșilor.

„În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană”, se arată pe site-ul Basilica.

Părintele Emilian a precizat că, potrivit unui protocol încheiat între autoritățile competente cu Patriarhia Română, pentru preoți masca nu este obligatorie în interiorul bisericii. „Este un protocol valabil din 17 iunie, reînnoit în 1 octombrie, care spune cum se aplică legea. Masca este obligatorie doar în contact cu oamenii, de exemplu la spovedanie. În rest nu port mască. (…) Noi ce am primit asta facem. Mă supun legii, când ies pe stradă port masca, dar în interior fac ce mi s-a transmis”, a precizat părintele Emilian.


Poliția contrazice preoții

În urma celor întâmplate duminică, reprezentanții IPJ Sibiu au transmis un punct de vedere, menționând că toți preoții care au participat la slujbă vor fi reinstruiți privitor la regulile ce trebuie respectate în biserică.

„Având în vedere imaginile puse la dispoziție de dvs., vom proceda la reinstruirea preoților care au participat la această ceremonie religioasă vizavi de obligațiile pe care le au pe perioada stării de alertă sanitară în vederea prevenirii și combaterii răspândirii virusului SARS COV 2. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritatea noastră, iar aceste acțiuni sunt derulate exclusiv pentru a proteja cetăţenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus”, spune Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Cu altă ocazie, când mai mulți călugări au cântat colinde în interiorul Catedralei și nu au purtat mască de protecție, reprezentanții poliției au spus că, în mod clar, nu au fost respectate prevederile legale. „Conform normelor legale în vigoare, purtarea măștii de protecție este obligatorie atât în interior, cât și în exterior. Prin urmare, în afara de păstrarea distanțării sociale, purtarea măștii era obligatorie”, a spus, în 11 decembrie, Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

În acest moment, situația nu este clară. Preoții spun că, potrivit protocolului, au voie să participe la slujbe în interiorul bisericii fără mască, însă poliția îi contrazice, menționând că aceasta este o regulă ce trebuie în mod cert respectată pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Reporterii Ora de Sibiu au încercat să ia legătura și cu reprezentanții Prefecturii Sibiu – Prefectura fiind vocea unică în comunicarea privind situația COVID-19, însă până la momentul publicării acestei știri nu a fost comunicat niciun răspuns referitor la această situație.

Sursa foto: Mitropolia Ardealului

Ultima oră

Participă la discuție

4 Commentarii

Publică

  1. La acceste jigodi trebuiesc facute dosare penale pentru raspandirea de sars cov 2.
    Am legi pe hartie da in aplicarea nu se aplica pentru totii doar pentru unii .. Frumoasa tara ce sa zic ..
    Mai ziceti la tv ca ,de ce sa pisat Katalin Talent pe steagul Romaniei =]]]

  2. Adevarul ca ii si tratează medicii.. trup si suflet sunt tratați în spitale, mereu cand este chemat un medic este prezent, nu mai stiu medicii cum sa le vorbeasca frumos si sa ii încurajeze, tratamentul este unul adaptat fiecărei persoane si fara reacții adverse, infecții nosocomiale nu există, masa in spital este plină de vitamine si minerale asa cum este necesar unui bolnav de plămâni.. ce sa mai..tratament privilegiat cine ajunge sa fie tratat, Doamne ajuta sa nu fie cazul.

  3. Păi dacă nu sunt obligați sa poarte mască, aș zice că nici medicii să nu fie obligați să îi trateze.