update foto: credincioși cu mască în catedrală la sibiu - preoții în frunte cu mitropolitul nu au avut

Zeci de credincioși au participat, duminică, la Liturghie, în interiorul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Cu toții au purtat mască de protecție și au respectat distanțarea socială. În schimb, mai mulți preoți, dar și Mitropolitul Ardealului, au fost surprinși că nu respectau măsurile impuse de autorități în perioada stării de alertă.

UPDATE

Reprezentanții Prefecturii Sibiu contrazic spusele preoților, întrebați fiind dacă aceștia sunt obligați să poarte masca de protecție atunci când la sjubă participă credincioșii.

„Conform ordinului nr 1103/95/2020 al Ministerului Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, în interiorul lăcașului de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase, este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere nasul și gura”, a declarat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Știrea inițială

update foto: credincioși cu mască în catedrală la sibiu - preoții în frunte cu mitropolitul nu au avut

update foto: credincioși cu mască în catedrală la sibiu - preoții în frunte cu mitropolitul nu au avut

„În Duminica dinaintea praznicului Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit la Catedrala mitropolitană din Sibiu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, cadre didactice din cadrul aceleiaşi facultăţi şi slujitori ai locaşului de cult”, se arată pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

update foto: credincioși cu mască în catedrală la sibiu - preoții în frunte cu mitropolitul nu au avut Din imaginile publicate reiese că toți credincioșii care au participat la slujbă au respectat măsurile impuse de autorități în perioada stării de alertă. „Un număr limitat de credincioşi a avut acces în Catedrala mitropolitană în timpul Sfintei Liturghii, pentru a se păstra distanţa de siguranţă şi a se respecta celelalte măsuri de prevenire a infectării cu virusul Sars-Cov 2”, se mai arată pe site-ul Mitropoliei.

Însă, se pare că mai mulți preoți, dar și mitropolitul ÎPS Laurențiu Streza, nu au respectat măsurile în vigoare. Potrivit imaginilor, aceștia nu au purtat masca de protecție în interiorul Catedralei, chiar dacă aceasta este obligatorie.


update foto: credincioși cu mască în catedrală la sibiu - preoții în frunte cu mitropolitul nu au avut update foto: credincioși cu mască în catedrală la sibiu - preoții în frunte cu mitropolitul nu au avut

Ce spune Poliția

Polițiștii sibieni spun că toți preoții care nu au respectat măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus vor fi reinstruiți privitor la obligațiile pe care le au în această perioadă.

„Având în vedere imaginile puse la dispoziție de dvs., vom proceda la reinstruirea preoților care au participat la această ceremonie religioasă vizavi de obligațiile pe care le au pe perioada stării de alertă sanitară în vederea prevenirii și combaterii răspândirii virusului SARS COV 2. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritatea noastră, iar aceste acțiuni sunt derulate exclusiv pentru a proteja cetăţenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus”, spune Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Nu este pentru prima dată când nu sunt respectate măsurile de protecție împotriva COVID-19 în Catedrala Mitropolitană. Zeci de călugări și călugărițe, dar și Mitropolitul Ardealului, au participat la un eveniment fără să poarte mască. DETALII AICI. 

Preoții spun că, potrivit unui protocol încheiat de Ministerul Sănătății îmrepună cu Patriarhia Română, ei nu sunt obligați să poarte masca de protecție. DETALII AICI.

Sursa foto: Mitropolia Ardealului

Ultima oră

Participă la discuție

5 Commentarii

Publică

  1. Auzil si pe ala ce preoti nu sunt obligati sa poarte masca ! Da ce ma viermi is imuni la sars cov 2 ???

  2. Avand in cerere cate masti sunt neconforme, consider ca este mai sigur fara ele. In plus nu a fost dovedita absolut deloc eficienta mastilor, altfel ca daca auzim de zeci de ori o aberatie nu inseamna ca este adevarata.
    Si pe langa plaman avem multe altele care constituie sistemul imunitar, ori pentru a fi intarit o respiratie corecta si eficienta este elementara. Plus latura psihologica pe termen lung.

  3. Hellou, preotul si cei care cântă nu au obligativitate sa poarte mască!!! Mai informati-va! Ce va arde pe voi grija de măștile preoților! De aia nu puteti dormi!