Primul mare eveniment cu public din Sibiu – Faust și focuri de artificii în avanpremiera FITS

860

Sâmbătă a avut loc primul mare eveniment cu public din acest an din Sibiu. Teatrul Național „Radu Stanca” a organizat reprezentația spectacolului „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete. Spectacolul a fost urmat de un moment de artificii, ca un preambul al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care în acest an se va desfășura în perioada 20 – 29 august.

„Ne bucurăm că am putut, din nou, să aducem în fața publicului nostru Faust. Le mulțumesc invitaților care ne-au fost alături la acest eveniment, publicului și distinșilor noștri prieteni și colaboratori, Silviu Purcărete, Vasile Șirli și Lia Manțoc, pentru că au pus în scenă spectacolul alături de cei peste 120 de actori. Le mulțumesc actorilor, studenților, Margaretelor și echipei tehnice pentru prestația excepțională pe care au avut-o. Faust a câștigat deja aprecierea largă a specialiștilor și a publicului, iar de această dată ne-am asigurat că îl filmăm și pentru Scena Digitală. Evenimentul de sâmbătă a fost modul nostru de a face încă un pas către Construirea speranței împreună!, tema sub care se va derula ediția din 2021 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Vicepremierul României, Dan Barna, a onorat cu prezența sa evenimentul la care iubitorii de teatru s-au bucurat, după mai bine de un an de așteptare, de unul dintre cele mai apreciate și cunoscute spectacole românești în întreaga lume.

Evenimentul s-a încheiat cu un foc de artificii lansat de pe Dealul Gușteriței. Teatrul Național „Radu Stanca” a realizat astfel un experiment pentru a testa vizibilitatea momentului pirotehnic din acest nou amplasament. Organizatorii FITS le oferă sibienilor posibilitatea de a opta pentru organizarea focurilor de artificii din deschiderea și închiderea ediției din acest an a Festivalului de pe Dealul Gușteriței, cu scopul de a fi vizibil din cât mai multe locuri ale orașului. În acest sens, TNRS așteaptă cu interes reacțiile sibienilor pe adresa de e-mail press@sibfest.ro, prin care să-și motiveze alegerea pentru organizarea focurilor de artificii fie de pe Dealul Gușteriței, fie din locația obișnuită, Piața Teatrului.

Reprezentația spectacolului „Faust” de la Fabrica de Cultură IACM Construcții din Sibiu a fost organizată cu respectarea normelor legale în vigoare, impuse pentru prevenirea pandemiei de coronavirus. Triajul epidemiologic a fost realizat cu sprijinul voluntarilor SMURD, fiind asigurate măsurarea temperaturii, distanțarea, dezinfectarea mâinilor și purtarea măștilor de protecție de către public, pe toată durata reprezentației.

Echipa Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu transmite mulțumiri tuturor partenerilor și autorităților care au susținut și au contribuit la reușita acestui eveniment: Artificii Group, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Primăria Sibiu (Comisia de Avizare a Adunărilor Publice), Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” din Sibiu, voluntarii SMURD, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, Direcția Silvică Sibiu, Aeroportul Internațional Sibiu.

Despre Faust

„Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, realizat de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, a avut premiera în 12 septembrie 2007, an în care Sibiul, alături de Luxemburg, a fost Capitală Culturală Europeană. De atunci și până în prezent, spectacolul a fost confirmat drept un reper important al teatrului românesc de după 1989, care a reușit să contribuie în mod real la promovarea valorilor culturale naționale și la susținerea unui dialog productiv între artiștii români și cei europeni. „Faust” a fost distins cu numeroase premii: premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal și premiul pentru cea mai bună scenografie – Gala Premiilor UNITER 2008, participare la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 și la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh 2009 în selecția oficială, Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelență – Gala Premiilor UNITER 2010.

Emoționant, violent și visceral, „Faust“ oferă publicului o experiență intensă despre cunoaștere, credință, durere și iubire, o experiență extrasenzorială la granița dintre Pământ și Iad, un peisaj amplificat prin proiecții, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori și dansatori și o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust“ modern stă improvizația, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziție teatrală complexă, în care cuvântul și imaginea își dau mâna. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esențiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei și ridicarea lui Faust la Cer. Producția se remarcă prin decor și light design de o impresionantă forță evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burlești, muzică antrenantă sau copleșitoare cu efecte sonore adecvate ambianței funambulești, proiecții video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o hală industrială dezafectată.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Arată comentarii (1)